Annons
Annons
Fyra personer hoppar från brygga ner i vattnet.

Vad gör man för att undvika besvikelse och irritation på resan. Vi tog råd av den mentala coachen och fick svaren. Foto: Getty Images

Restips

Så håller du humöret på topp hela resan – expertens 3 tips

Tågförseningar, regn eller osämja i ressällskapet? Det är mycket som potentiellt kan förstöra en rolig resa! Vi snackade med ett proffs om hur du i motvind håller humöret uppe.

Text: Karin Wimark • 2023-09-21 Uppdaterad 2023-09-21

Det är så mycket som kan hända när vi lämnar hemmet och ger oss ut på nästa resa. Vi läser dagligen om tågstopp, försenade flyg och bilköer. Utöver det är det andra saker som kan ske som har potential att göra oss frustrerade och som grumlar en potentiellt spännande och rolig resa. Men inte längre! Här kommer den mentala tränaren Olof Röhlanders tre bästa tips för att hålla humöret på topp hela resan!

1. Förberedelser är nyckeln

– Det finns tre underbara vinster med att resa. Först längtar du, sen upplever du, och slutligen minns du tillbaka. Men för att få bitarna att stämma gäller det att veta i förväg vad som är en bra resa. Åker du med familjen kan det finnas olika förväntningar och tar ni bara reda på vad dessa är, så kan ni planera för det. Sen behöver man ofta kompromissa när man reser ihop med andra, men låt det inte bara handla om det. Det kan ibland vara bättre att planera för att dela upp sig, så att var och en får göra det som passar den, sen återsamlas man igen. 

Ibland kan det vara skönt att dela upp sig och göra något just du längtat efter, för att sedan återsamlas framåt kvällen. Foto: Getty Images

2. Ha en plan B

– Om plan A spricker, då har du ett ess i rockärmen, nämligen en plan B. Det här är ett bra sätt att undvika onödig frustration. Eftersom du – eller ni – har gjort era förberedelser, så vet ni ju varför ni är på den här resan och det är sannolikt inte för att stressa, gnälla och gräla. Om målet är att hålla lugnet oavsett vad som händer, då blir det bara intressant när plan A spricker, för det ger dig chansen att titta på alternativa lösningar. Har det blivit något strul med bokningen, då kör du på plan B, vad det nu är. Och plan B kan bli bättre än plan A!

Se till att ha en plan B i rockärmen. Foto: Unsplash

3. Låt punkteringen vara din vän

– Oavsett hur mycket man planerar kan det ändå kännas som att man är otursförföljd. Men samtidigt: Är inte de roligaste resorna, de som du berättar om på middagar efteråt – de där det oväntade hände? Få vill höra om de perfekta resorna, vi vill höra om fadäserna och de komiska händelserna. Om ni åker med inställningen att ni ska låta punkteringen vara er vän, då inser ni att man inte behöver vänta tills man kommer hem med att se strulet som något roligt. Det går att skratta motgångarna i ansiktet redan där och då!

Läs också: Så blir du en bättre resefotograf – Vagabonds digitala redaktör ger dig tipsen!

Det är okej att skratta åt motgångar eller saker som inte går som man tänkt sig. Foto: Getty Images

Allt handlar om inställning

Följ de här tre enkla stegen på nästa resa och du kommer att märka att det går att få alla bitar att stämma även när de inte gör det. Det här kommer också att göra att du uppskattar livet mer när det funkar. Att ta saker för givna och ha alltför höga förväntningar på perfektion är ett säkert sätt att bli besviken. Var inte en av dem som aldrig låter sig imponeras, utan lämna utrymme för att kunna bli positivt överraskad. Livet är en inställningsfråga och du kan påverka både ditt och andras humör beroende på hur du hanterar både det fina och det fula under resan.


Namn: Olof Röhlander

Yrke: Föreläsare i hållbar motivation, författare

Meriter: Sex talarpriser, Sommarpratare i SRP1

Aktuell: Med boken Bli din egen bästa vän (Forum)

Hemsida: www.olofrohlander.se 


Text: Karin Wimark • 2023-09-21
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top