Annons
Annons
Proppfull strand i Barcelona med människor som solar.

Charterarrangörerna tror på att förlänga säsongen i Sydeuropa och satsa mer på aktiv semester. Foto: Getty Images

Nyhet

Inget minskat intresse för Medelhavsresor trots rekordhettan

Klimatförändringarna kommer att påverka våra resvanor. Färre reser till Medelhavet, fler till nordliga länder, enligt en ny rapport. Men de svenska charterjättarna tror inte att extremvädret får oss att överge Sydeuropa.

Text: Per J Andersson • 2023-09-16 Uppdaterad 2023-09-18

Värmeböljor med temperaturer på över 40 grader och skogsbränder med evakueringar av turister. Sommaren 2023 blev en prövning för turismen i Medelhavsregionen, i synnerhet på den grekiska ön Rhodos.

Extremväder till följd av klimatförändringarna kommer att bli vanligare de närmaste åren. Därmed påverkas också våra resvanor. Resorna till Medelhavets stränder kommer att minska med 10 procent, samtidigt som de kommer att öka med 5 procent till nordligare länder, spår Europeiska kommissionen i rapporten Regional impact of climate change on European tourism demand.

Grupp kvinnor sitter på ett berg och tittar på utsikten.
Fler resor till nordligare länder är något som Europeiska kommissionen spår i en rapport om klimatförändringar. Foto: Getty Images

I framtiden kommer också färre att bege sig söderut i Europa under sommarmånaderna för att istället resa under årets övriga månader, tror rapportförfattarna. Något som många hotellägare i Spanien och Italien välkomnar.

Inget minskat intresse hos charterjättarna

De två svenska charterjättarna Ving och TUI har ännu inte märkt något minskat intresse för medelhavsresor. Under sommarens sydeuropeiska extremvärme stod regnet som spön i backen i Sverige, vilket ledde till att sistaminuten-resorna söderut sålde bättre än väntat.

Kvinna och man vandrar på en kulle.
Aktivitetsresor är något som fungerar lika bra under höst och vår och kan vara ett alternativt vid en förlängd säsong. Foto: Getty Images

– Normalt avslutas ju sommarsäsongen i mitten av oktober. Men vi tror på att förlänga den och då framförallt med aktivitetsresor. Vandring, yoga, paddel, golf och mountainbike passar ju bra att göra också i november, även om solen inte skiner varje dag, säger Claes Pellvik, kommunikationschef på Ving.

Han tillägger att Madeira och Kanarieöarna, som förvisso ligger i Atlanten, redan framgångsrikt har satsat på att locka aktiva resenärer under alla tider på året.

När det gäller svalare destinationer har Ving idag paketresor, förutom till storstäder, till Irland och Island samt ishotellet i Jukkasjärvi.

Fler svenska destinationer på gång?

– Nja. Vi hade ju två egna hotell i Sverige en gång i tiden, i Åre och på Öland. Men det funkade inte så bra för oss. Så tveksamt.

Konkurrenten TUI, den tyska charterkoncernen som har 30 miljoner resenärer om året och flyger från 25 länder, tror också på att förlänga säsongen.

– Jag kom just hem från Rhodos där jag träffat guvernören för Sydegeiska öarna, berättar koncernens nordiska kommunikationschef Adam Györki. Där nere pratar de både om att göra turismen mer hållbar och att börja säsongen tidigare på våren och att förlänga den på hösten.

Förutom vår- och höstresor söderut tittar TUI också på hur man skulle kunna lansera såväl fler citydestinationer som resor med naturupplevelser i svalare klimat.

­– Det skulle innebära fler turister i Norden, tror Adam Györki.

Läs också: 10 vandringar i Europa att göra på hösten

Apollo startade 1986 med resor enbart till Grekland. Idag har charterbolaget resor till 48 destinationer på fem kontinenter. Betoningen ligger på varma resmål, men inte bara …

– Vi har redan resor till Norden, bland annat till Båstad och till Bohuslän. Ett koncept som växte fram under pandemin, men som visat sig vara efterfrågat av de svenskar som vill semestra på hemmaplan, säger Martina Krantz, pressansvarig på Apollo.

Men trots klimatoro, bränder och extremväder tror hon att de allra flesta svenskar vill till sol och värme vid Medelhavet, även när det är som varmast. Samtidigt, säger hon, har man sett en efterfrågan på att resa under för- och eftersäsong.

– Därför har vi utökat vårt utbud så att säsongerna startar tidigare och slutar senare på exempelvis Kreta, Rhodos och Cypern. Efterfrågan handlar inte bara om väder och temperaturer, utan även om efterfrågan på en mer flexibel semesterperiod.

Läs också: Cinque Terre – tåg, vin & vandring under lågsäsong

Kvinna i svart klänning lutar sig mot en vägg.
Svenskarna vill till sol och värme vid Medelhavet trots risk för rekordhetta, tror Martina Krantz på Apollo.

Läs också:

Nästa år kan du tågluffa i Frankrike för 49 euro

Italienska nostalgitåg – flera nya linjer lanseras


Text: Per J Andersson • 2023-09-16
NyhetRestipsKlimatförändringar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen