Annons
Annons
Bartendern Bella Porcile delar med sig av Sveriges bästa cocktailbarer - från norr till söder.

Bartendern Bella Porcile delar med sig av Sveriges bästa cocktailbarer - från norr till söder. Foto: Facit (tv), Bonden & Bönorna (mitten), Malin Fränberg (th).

Restips

Sveriges 11 bästa cocktailbarer

Bella Porcile är bartendern som tar skogen till krogen och smaksätter gin och tequila-drinkar med granskott och maskros. Här listar hon sina 11 favoritcocktailbarer i Sverige – från Norrbotten till Gotland.

Text: Karin Wimark • 2022-07-27 Uppdaterad 2022-08-25

1. Stjärtilleriet, Stockholm

Lekfullt i Stockholm

Stjärtilleriet kallar sig själva för ”Östermalms o-allvarligaste cocktailbar” och bjuder Stockholms kanske barnsligaste drinklista inne på restaurang Artilleriet. Bartendern Hugo är kreativ, namnen på drinkarna roliga och små handritade gubbar kantar drinkmenyerna. Beställ in en ”bla bla bla-drink” vars smaker beskrivs som att du just ätit en mix av kex med chevre, jordgubb och anklever eller ”Who forgot the apple in the boat” som dekoreras med en chokladpenis. På sommaren kan du spana in den soliga innergården som kallas ”Hundilleriet” där som namnet antyder: hundar är välkomna.

2. Facit Bar, Umeå

100 % svenskt

Nyöppnade Facit bar jobbar enbart med svenska producenter – från Skåne till Lappland – och det som inte finns, det tillverkar man! Drivs av den prisade bartendern Emil Åreng (som ni kanske känner igen från vår kompistidning Café) och stället är stort! Här finns omkring 160 sittplatser på 1000 kvadratmeter, väggarna är fyllda med konst och på menyn hittar du drinkar på Gin och gröna ärtor eller vermouth, lingon och västerbottenost. Låt dig överraskas! 

3. Care of, Malmö

Proffsigt & opretentiöst

Mysigt, nördigt och hög kvalitet. Care of i Malmö skriker varken högst eller mest, men drinkarna är ljuvliga och bartenderna proffsiga och tillmötesgående. I högtalarna spelas soulig hiphop, tätt placerade bord låter främlingar bli till vänner och sommartid kan du njuta på uteserveringen intill kanalen.

4. Bonden & Bönorna, Slite

Gotländska smaker

Senaste nytt på Gotland med mysigt trädgårdscafé, restaurang och cocktailbar. Jag, Bella, har varit med och gjort deras drinklista framtagen med lokala leverantörer och vilda gotländska smaker. På Bonden & Bönorna står närodlat, säsongsbetonat och vildvuxet i fokus.

5. Ernesto Gran caffee, Kalmar

Italienskt & folkligt

Italiensk bar, gelateria, caffetteria som min pappa Ernesto öppnar i närheten av den nuvarande restaurangen Ernesto Ristorante. På Ernesto Gran Caffee kommer du få ett smakprov av Italien när det är som bäst. Håll utkik efter öppningsdatum – stället är under uppbyggnad!

6. Adamo, Göteborg

Elegant & kvalitativt

Göteborgs bästa cocktailbar? Mycket möjligt! På Adamo serveras schysta, annorlunda drinkar på hög nivå! Atmosfären är elegant och avkopplande och för dig som vill nörda ner dig i tillagningen finns en lång bardisk där kockarna lagar smårätter och bartendrarna skakar drinkar.

7. Restaurang Jord, Linköping

Vilt & vackert

Restaurang Jord jobbar mycket med naturen, lite som jag, och växte fram ur en längtan efter det vilda vilket också avspeglar sig i drinkarna där naturliga råvaror får ta plats. Vad sägs om en drink med libbsticka, gurka och harsyra? Eller Rabarber och röd shiso från egen trädgård?

8. Hotel Borgholm, Borgholm

Ölands mysigaste innergård

Här på Hotell Borgholm hittar ni mig hela sommaren med vilda drinkar så som ”Goda Grannar”, ”Krukan” och ”Solnedgång över Djupvik”. Drinkarna är baserade på vilda smaker på örter från egen örtträdgård. Eller annat som går att hitta i närheten så som nässlor, tallkottar och gulbetor. Slå dig ner i den ljuvligt blomstrande trädgården/innergården (Ölands vackraste?) eller det nordiskt inspirerade vardagsrummet med stilrena trämöbler och öländska konstverk.

9. Häktet Vänster, Stockholm

Speakeasybar på Södermalm

Ring på dörrklockan och slink in genom dörren till vänster och du har kommit till speakeasybaren Häktet Vänster där bartendern Svante skapat kreativa drinkmenyer. Menyn just nu är inspirerad av graffiti, gången innan var den en tolkning av Tinder där alla fick en mobiltelefon redo att swipa! Stället är perfekt för nattsudderi i avslappnad miljö.

10. Norrbottens Destilleri, Töre

Lär dig mer om spriten

Ett hett tips är att åka runt på olika destillerier i Sverige så som till Norrbottens destilleri! Där har Dennis en cocktailbar och restaurang där man kan boka in sig på en hel upplevelse och lära sig mer om drycken och hantverket – ett kul sätt att komma närmre hjärtat till det vi dricker! Besöket består av en genomgång av destilleriet, spritprovning och därpå en 7-10-rätters avsmakningsmeny med dryckespaket. Vad väntar du på?

11. Hemmabaren

Så skakar du egna drinkar

Är inte att underskatta! Bjud in dina grannar, vänner och kör en bar hemma i din trädgård. Mitt bästa tips och ett enkelt knep för att uppgradera dina drinkar är att göra en sockerlag med någon smak. Värm lika delar socker och vatten till soockerlag. Plocka ätbara blommor eller bär och smaksätt sockerlagen med. I en GT kan du hälla i 1 cl av den och pressa i lite citron så har du en fräsch drink. Eller häll i sockerlagen i champagneglas med lite gin, citron och bubbel och du har en spritz. Dekorera med lite ätbara örter och växter och du kommer att imponera!

  • Fler tips hittar du på mixedbybella.se. Håll utkik efter Bella Porciles bok ”Vilda drinkar” som släpps i slutet av augusti.


Text: Karin Wimark • 2022-07-27
RestipsSverigeMat och dryckVagabond on Tour Sverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top