Annons
Annons
I romantiska Portofino utspelar sig serien Hotel Portofino.

SVT-serien Hotel Portofino utspelar sig på den italienska Rivieran under sommaren 1926. Inspelningen av serien är dock inte enbart gjord i Italien, utan också Kroatien vars landskap påminner mycket om Liguriens. Foto: Getty Images/SVT

Italien

SVT-serien Hotel Portofino väcker reslust till Italien

Följ med på en resa till det glada 20-talet där romantiska vyer över italienska kustbyar varvas med fascismens frammars. Den nya SVT-serien Hotel Portofino är kostymdramat att sträckkolla!

Text: Karin Wimark • 2022-04-06 Uppdaterad 2022-04-07

Den som känner för en rejäl Italien-dos kan slå igång SVT-serien Hotel Portofino där den Italienska Rivieran står som kuliss med nästan löjligt vackra svepningar över de pittoreska kustbyarna. Kostymdramat utspelar sig sommaren 1926 på det nyöppnade lyxhotellet Hotel Portofino – också känt som ”the English hotel”. För ägaren Bella Ainswort hopar sig problemen i takt med att landets politiska utveckling splittrar folket. Fascismen är på frammars, lokala politiker utmanar och krävande gäster sätter familjen på prov. Men mitt i allt frodas romanser och kärlekshistorier vi ännu inte vet slutet på.

Hotel Portofino är serien jag vid första anblick trodde var ett ytligt kostymdrama i romantisk miljö, men som visar fler lager då landets politiska utveckling och sviter av första världskriget vävs samman med familjedramat. Och det är svårt att inte vilja googla Portofino och sätta sig på första bästa tåg eller flyg ner till Italien. Den i serien lilla kustbyn, är idag en exklusiv semesterort belägen på den italienska rivieran mellan Ventimiglia vid den franska gränsen och Toskana. Men tro inte att allt är inspelad just där. Delar av serien spelats in i Opatija i Kroatien där landskapet är slående likt den italienska Rivieran.

3 höjdpunkter längs den italienska Rivieran

1. Tågluff La Spezia –Sestri Levante

En kustjärnväg som tar dig från hamnstaden La Spezia och in i det dramatiskt brant sluttande bergslandskapet med de fem byarna Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso, de som tillsammans kallar sig Cinque Terre. Förslagsvis åker du inte hela sträckan i ett svep, utan hoppar av i minst ett par av byarna och går en delsträcka. Sestri Levante norr om Cinque Terre är en mysig badort med humanare hotellpriser än i de världsberömda kustbyarna.

2. Legendariska Portofino

Missa inte ett besök i självaste byn Portofino belägen på en naturskön halvö strax söder om Genua på den Italienska Rivieran. Portofino är en före detta fiskeby som bytt kostym och är idag en av de mer exklusiva turistorterna. Strosa i gränderna, spana på kändisar och utforska vandringsleden som tar dig från orten Santa Margherita till Portofino – en fem kilometer naturskön sträcka.

Spana också in den närliggande byn Camogli – en lugn semesterort med pastellfärgade hus och klapperstensstrand.

3. Genua – levande hamnstad

Gör ett stopp i Genua för ett genuint Italien bortom finputsade fasader. Hamnstaden var födelseplats till såväl Christopher Columbus som pasta genovese, men stirra dig inte blind på enbart pesto, i Genua äter du med fördel fisk och skaldjur! Strosa genom den välbevarade gamla stadsdelen (Centro Storico) och spana på berömda palats som tillhör Unescos Världsarvlista. Missa inte en utflykt till Villa Durazzo-Pallavicini strax utanför staden vars 1800-talspark i engelsk stil och botaniska trädgård sägs vara en av Italiens vackraste.


Text: Karin Wimark • 2022-04-06
ItalienRestipsKonst och kultur

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen