Annons
Annons
Fler väljer tåget men många säger sig ha dålig koll på reseförsäkringen. Foto: Getty Images

Fler väljer tåget men många säger sig ha dålig koll på reseförsäkringen. Foto: Getty Images

Restips

Tåget blir populärare men har du koll på reseförsäkringen?

Tåg blir alltmer populärt men en undersökning gjord av If visar att många inte vet vad som gäller med försäkringen.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-31 Uppdaterad 2021-06-22

Nästan åtta av tio i försäkringsbolaget If:s undersökning säger sig ha väldigt lite eller ingen koll på vilka av de händelser som kan uppstå under en tågsemester (missad anslutning, bortkommet bagage, förseningar) som omfattas av hemförsäkringens reseskydd.

I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd som hjälper till om någonting skulle hända dig under resans gång – exempelvis om du blir akut sjuk, skadad, bestulen eller utsatt för någonting under semestern. Det gäller inte bara utomlands, utan också om du semestrar inom Sverige och resan är avsedd att pågå i över två dygn,skriver Osvald Wiklander, pressanasvarig på If, i ett pressmeddelande. 

När det gäller försening, missad anslutning eller försenat bagage krävs däremot ett utökat reseskydd – något som ofta ingår i lite mer omfattande hemförsäkringar, och som hos vissa försäkringsbolag kan köpas som tillägg till den vanliga hemförsäkringen.

Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, har dock inte sett en nämnvärd ökning av antalet försäkringsfrågor kring tågresor

– Men då det verkligen är på tapeten som ett mer miljösmart sätt att resa än flyg kommer vi säkerligen att få fler tågrelaterade försäkringsfrågor framöver, säger han.

Enligt Håkan Franzén bör man vara extra uppmärksam på bagaget när man reser med tåg.

– När du flyger ansvarar flygbolaget för väskorna hela vägen, men under tågresan är det du själv som är ansvarig. Placera bagaget så nära din sittplats som möjligt för att minska stöldrisken och håll utkik under resans gång.

Tåget blir populärare men har du koll på reseförsäkringen?
Tåget lockar fler och fler. Foto: Getty Images

Hemförsäkringen ger ett bra grundskydd, menar Håkan Franzén men han råder en att förlänga hemförsäkringen om man ska vara ute längre än vad hemförsäkringen täcker.

– Ta dessutom med Försäkringskassans EU-kort och även ett servicekort från ditt försäkringsbolaget som visar att du har försäkring, det minskar risken för dyra missförstånd på sjukhuset om du är i behov av vård i ett annat EU-land.

OBS. Se med ditt försärkringbolag vad som gäller och hur du vill göra. 

De vill inspirera till ett reko resande

Nu kan du tågluffa i Norrland i sommar


Text: Helle Kikerpuu • 2019-05-31
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen