Annons
Annons

Vagabonds tågexpert tipsar om vackraste järnvägssträckorna i Europa. Foto: Getty Images och Jonas Gratzer

Restips

Var hittar jag Europas vackraste tågresor?

Var hittar jag tågresorna med vackraste vyerna? undrar en läsare. Vagabonds tågexpert svarar med tips på flera galet vackra europeiska järnvägar.

Text: Per J Andersson • 2024-07-09 Uppdaterad 2024-07-11

Fråga:

Har köpt Interrailkort för första gången på flera decennier. Jag tycker mig ha sett flera tips på vackra järnvägssträckor både i Vagabond och andra tidningar. Har för mig att några av dem är i Alperna. Men nu när jag letar hittar jag inte artiklarna som jag såg tidigare. Kan ni på Vagabond hjälpa mig?

Janne Bergstrand, Stockholm

Glaciärexpressen är en av Alpernas finaste. Foto: Per J Andersson

Svar:

Hej Janne! Självklart! Jag har själv rest och skrivit om flera av de som jag uppfattar som allra vackrast. Några har jag kvar på min bucket list. Som gula tåget i södra Frankrike och tåget från Belgrad till Bar. Här är några av de jag åkt och som jag snart kommer att åka:

Glaciärexpressen, St Moritz–Zermatt, Schweiz – ät gott, sippa på ett glas vin och njut av utsikten över Alperna. glacierexpress.ch.

Bernina Express, Chur–Tirano, Schweiz och Italien – vacker bergsjärnväg via spektakulära Landwasserbron. Kliv av halvvägs i Alp Grüm och ät en pasta och drick en öl med storslagen utsikt och fortsätt sedan färden med nästa tåg. rhb.ch.

Centovalli, Domodossola–Locarno, Italien och Schweiz – vacker bergsjärnväg genom dalar och över bergsryggar strax norr om Maggioresjön. vigezzinacentovalli.com.

Jacobite Steam Train, Fort William–Mallaig, Skottland – går över ikoniska Glenfinnanvidadukten där tågscener till Harry Potter-filmerna spelats in. westcoastrailways.co.uk.

Cambrian Line, Shrewsbury–Aberystwyth/Pwllheli, Wales – kanske Europas vackraste kustjärnväg i ett kargt walesiskt landskap som väcker existentiella tankar. thecambrianline.co.uk.

Cambrian Line längs kusten i Wales är grymt vacker. I Porthmadog kan du byta till historiska ångloksdrivna Ffestiniog Railway som tar dig upp i bergen i mer än 100 år gamla vagnar. Foto: Cambrian Line

Ffestiniog Railway, Wales – omsorgsfullt renoverade ånglok och vagnar tar dig från Porthmadog (station på Cambrian Coastline) upp till walesiska höglandet. festrail.co.uk.

Harzquerbahn, Tyskland – tar dig med ångkraft över Harzbergen, från Wernigerode till Nordhausen. I Eisfelder Talmühle möter järnvägen Selketalbahn som tar dig till Quedlinburg. harzinfo.de.

Belgrad–Bar, Serbien och Montenegro – järnvägen med de 254 tunnlarna och 435 broarna mellan den serbiska huvudstaden och den montenegrinska kuststaden är en av Europas vackraste. Från Bar kan du för övrigt ta färja (med interrailrabatt) över till Bari eller Ancona i Italien. Ingen hemsida, men bra info på seat61.com.

Häng ut genom fönstret på vintagetåget på Flåmsbanan och betrakta den fjällnaturen. Foto: Getty Images

I Vagabond har vi genom åren tipsat om många flera galet vackra: tågresor. Här kan du läsa om några av dem: Världens vackraste tågresor – 16 episka äventyr på räls. Läs också om en vackra tågresa från Myrdal till Flåm i Norge. Här är dessutom en guide till en tågluff i Alperna med garanterat vackra utsikter.

Grattis till att du är tillbaka på rälsen och bon voyage!
Per J Andersson, redaktör på Vagabond


Text: Per J Andersson • 2024-07-09
RestipsInterrailTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen