Annons
Annons
Teide på Teneriffa. En populär jätte att vandra kring och till. Foto: GettyImages

Teide på Teneriffa. En populär jätte att vandra kring och till. Foto: GettyImages

Restips

Vulkaner i Europa – fem explosiva sevärdheter

Förutom Islands eldsprutande berg är det inte många som tänker på att hela Europa är fullt med aktiva vulkaner. Här är fem av de mest spektakulära.

Text: Redaktionen • 2014-05-26 Uppdaterad 2021-06-23

Capelinhos – Azorerna, Portugal

Havet utanför kusten kokade, 300 hus totalförstördes och flera tusen människor var tvungna att fly ön. Capelinhos utbrott varade i över ett år och hade i slutet av 1958 skapat ny landmassa och ett helt nytt landskap. Dessa dramatiska och betonggrå kullar går nu att vandra omkring på. Gå till besökscentret för att suga i dig information om vulkanen, men kom ihåg att den ännu inte är klassificerad som ofarlig.

Läs mer: 7 måsten på natursköna Azorerna

Vulkaner i Europa - fem explosiva sevärdheter
Ny landmassa skapades efter Capelinhos utbrott. Foto: GettyImages

Beerenberg – Jan Mayen, Norge

Denna isbelagda jätte är världens nordligaste aktiva vulkan och finns på ön Jan Mayen i Nordatlanten, cirka 10 mil från Norges kust. Förutom vulkanen är ön också hem åt en norsk väderstation och militärbas. Att besöka vulkanen som turist är en utmaning. Förutom avsaknaden av både boenden och transportalternativ finns det stränga besöksregler att följa, en av dem är att du inte får campa i naturreservatet som sträcker sig över nästan hela ön. Men omöjligt är det inte.

Läs mer:™?19 guldkorn i Norge – sevärdheter, mat och spektakulär natur

Vulkaner i Europa - fem explosiva sevärdheter
Fjordar, djupa dalar och såklart en vulkan – Sveriges grannland har det mesta i naturväg! Foto: GettyImages

Teide – Teneriffa, Spanien

Teide är världens tredje största vulkan och Spaniens högsta berg. Den är en av Europas lätttillgängligaste vulkaner med fyra bilvägar och en linbana rakt upp på bergets nacke. Tillsammans med naturreservatet runt bergsfoten har Teide haft cirka 2,8 miljoner besökare per år och är därmed en av världens mest välbesökta vulkaner. Om du vill se denna äldre dam från toppen av hennes hjässa måste du se till att få tillstånd i förväg.

Läs mer: 9 adrenalinstinna äventyr pÙ? Kanarieöarna

Vulkaner i Europa - fem explosiva sevärdheter
En vilande jätte! Vulkanen betraktas som vilande, men det är fullt möjligt att den i framtiden kan få nya utbrott. Foto: GettyImages

Eyjafjallajökull – Island

2010 lamslogs halva flygbranschen av det enorma askmoln som steg upp ur Eyjafjallajökulls mun. Vid vulkanens fot stod husen redo för katastrofen, men samtliga boende evakuerades i god tid och ingen kom till skada. Att besöka vidundret är inte svårt. Ta dig hit från staden Hvosvöllur eller Thórs­mörk. Nöj dig med att se vulkanen från backen eller ta ett steg till och vandra hela vägen upp till kratern tillsammans med en arrangör.

Läs mer: Lyxig övernattning i isländska vildmarken

Vulkaner i Europa - fem explosiva sevärdheter
Askmoln från Eyjafjallajökull på Island. Foto: GettyImages

Vesuvius – Neapel, Italien

Vesuvius är utnämnd till en av världens farligaste vulkaner. Historiskt sätt har detta aggressiva berg utplånat flera städer, bland annat det romerska Pompeji. Vesuvius har haft några av kontinentens största utbrott och det är därför ingen slump att världens äldsta vulkanobservatorium ligger vid dess fot. Från Neapel går vulkanen att blicka upp mot som ett gigantiskt monument. Det går också att göra tvärtom, kravla sig upp på Vesuvius och låta blickarna glida ner över stadens myller.

Läs mer: 13 anledningar till att Amalfikusten är världens bästa kust

Vulkaner i Europa - fem explosiva sevärdheter
DEn ödelagda staden Pompeji med Vesuvius i bakgrunden. Foto: GettyImages

10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka

Reportage: Vinter i Lofoten


Text: Redaktionen • 2014-05-26
RestipsDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top