Annons
Annons
Foto: Tobias Larsson

Foto: Tobias Larsson

Colombia

Colombia – sex saker du inte bör missa

Colombia förknippas ofta med gerilla och narkotikahandel. Men faktum är att här finns härligt strandliv, nationalparker och kaffeplantager. Vagabond har listat sex stopp du inte bör missa.

Text: • 2008-02-27 Uppdaterad 2021-06-23

1) Djur och natur i Tayrona nationalpark

Vid den karibiska kusten, inte långt från staden Santa Marta, ligger Tayrona nationalpark som består av orörd djungel, vetefärgade sandstränder och slanka kokospalmer mot blå himmel. Området tillhörde tidigare tayronaindianerna, därav namnet (det finns i dagsläget några få indianfamiljer kvar). Nationalparkens stränder tillhör Colombias bästa och är parkens viktigaste attraktionskraft, även om djungelns apor, pilgiftsgrodor och rika fågelliv också har sitt finger med i spelet. Vid Playa Canaveral finns exklusiva djungelhyddor, vars design inspirerats av tayronaindianernas traditionella hyddor. Prislappen är högst överkomlig: ca 200 kronor per natt.
Mer info finns på: http://www.parquesnacionales.gov.co (spanskspråkig sajt)

Colombia - sex saker du inte bör missa

2) Kolonial arkitektur i Cartagena

Miljonstaden Cartagena, på Colombias karibiska sida, har en fantastisk gammal kolonial stadskärna, som numera finns med på Unescos världsarvslista. Cartagena, vars fullständiga namn är Cartagena de Indias, är Colombias turisttätaste stad med mängder med uteserveringar, exklusiva designhotell och smyckebutiker specialiserade på smaragder (Colombia är en av de största smaragdproducenterna i världen). Strax utanför Cartagena ligger ett pärlband av öar för sköna barfotadagar.

3) Öliv på Islas del Rosario

27 korallöar, turkost vatten och en ständigt skinande sol. Ja, ungefär så kan man sammanfatta nationalparken Islas del Rosario, några mil ut i vattnet från Cartagena. Många turister åker till öarna på en dagsutflykt, men det är också möjligt att bo på några av dem. På Isla de San Martín de Pajarales finns ett litet akvarium, där man kan se vad som rör sig i Colombias vatten: delfiner, haj, barracuda med mera. Dagsutflykterna till Islas del Rosario utgår från hamnen i Cartagena.

4) Barfotadagar i Arrecifes

Arrecifes, beläget en timmes djungelpromenad från närmsta egentliga civilisation, i Tayrona nationalpark, består av en campingplats (välskött och billig), några bungalower, en fantastisk strand och vajande kokospalmer. Här finns inga bilar, inga butiker, ingen stress, ingenting. Här är det bara du och havet. Bättre barfotaliv får man leta efter.

Colombia - sex saker du inte bör missa

5) Besök i Amazonas

Colombia är ett land som begåvats med såväl atlantkust, som karibisk kust. Men det slutar inte där. Landet har en tumme in i det frodiga Amazonas också. En flodtur i vad som är hela världens gröna lunga är en fantastisk upplevelse, speciellt med tanke på att Colombia beräknas vara det land i världen som har flest växt- och djurarter per km2. Observera att delar av Amazonas är Farc-gerillans område, men det finns säkra delar och orter som till exempel Leticia. Innan du planerar ett besök dubbelkolla alltid säkerhetsläget. Till Leticia tar du dig med direktflyg från Bogotá.

6) Vandring i colombianska Anderna

Zona Cafetera, kaffedistriktet, rymmer inte bara kaffe. Förutom ett vackert landskap med behagligt klimat finns här varma källor, romfabriker och de colombianska Andernas snöklädda bergstoppar, där vissa sträcker sig drygt 5 000 meter upp i skyn. Vandring, med varierande svårighetsgrad, är möjlig. Bergsmassivet består av aktiva vulkaner. Så sent som 1985 skedde ett utbrott som dödade över 20 000 människor. De tre huvudorterna i Zona Cafetera, Manizales, Armenia och Pereira, saknar charm och sevärdheter, men utgör bra utgångspunkter för den som vill utforska kaffedistriktet.


Text: • 2008-02-27
ColombiaRestips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top