Redaktionen

Redaktionen

Colombia

Säkerhet i Colombia

Colombia är ett fantastiskt land, men kräver att den som reser är påläst och känner till vilka potentiella faror som finns.

Text: Redaktionen • 2008-03-04

Innan du reser kontrollera UD:s information om landet på: http://www.swedenabroad.com.

Uppdatera dig också på vad dagstidningarna rapporterar från landet. När du väl är på plats kontrollera med guider, ortsbefolkning, din reseoperatör och hotellpersonal om hur säkerhetsläget är där du just då befinner dig. Farc-gerillan, paramilitären och andra illegalt beväpnade grupper är inget som du generellt behöver oroa dig för, såvida du inte reser in i områden där dessa grupperingar verkar (mestadels mer eller mindre svårtillgängliga djungelområden i Colombia). Dessa områden ska förstås undvikas.

Res inte genom landet med buss. Bäst är att ta inrikesflyget, som är väl utvecklat. Ta aldrig en taxi på gatan i Bogotà och rör dig aldrig till fots efter mörkrets inbrott såvida du inte vet att just det området är säkert (få områden i Bogotà är säkra nattetid).

Låt alltid restaurangen eller hotellet beställa en taxi åt dig. Du verifierar att det är rätt taxi med hjälp av en säkerhetskod. I Colombia finns en mycket potent knock-out drog som kallas för burundanga (det aktiva ämnet är skopolamin, som i agentromaner ofta kallas för “sanningsserum”) och som är både lukt- och smakfritt. Den kan blandas i mat och dryck, men kan också kastas i ansiktet på folk med hjälp av en näsduk. Var på din vakt.

Att resa med en reseoperatör som till exempel inhemska Aviatur, http://www.aviatur.com, innebär många fördelar då de kan sköta transporter, har koll på säkerhetsläget osv. Det är ett stort plus att kunna spanska då colombianerna (som i regel är mycket gästvänliga och hjälpsamma) sällan är särskilt bra på engelska. Svenska ambassaden i Bogotà kan bidra med mer information om säkerhetsläget, tel: +57-1-325 61 80, e-post: ambassaden.bogota@foreign.ministry.se.


Text: Redaktionen • 2008-03-04
ColombiaRestipsBogota

Scroll to Top