Annons
Annons
Foto: Thinkstock / Getty Images.

Foto: Thinkstock / Getty Images.

Kina

Därför krymper Kinesiska muren

Har du fortfarande Kinesiska muren kvar att bocka av på din "att göra”-lista? Passa på, den krymper för varje dag som går.

Text: • 2015-07-06 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Så mycket som en tredjedel av den fascinerande muren har gått förlorad genom åren. Det skriver New York Times och hänvisar till en rapport som publicerades i The Beijing Times förra veckan.

Den första delen av Kinesiska muren byggdes cirka 700 år före Kristus. Den har sedan byggts på i etapper och idag sträcker den sig ca 22 000 km över det kinesiska landskapet. Muren är skapad helt för hand och består främst av sten och hårt packad jord. 

Därför krymper Kinesiska muren
Väder och vind utmanar muren och på vissa ställen orkar den inte stå emot.

Att muren krymper beror på flera olika saker. Först och främst nöter väder och vind på byggstenar och jord. Erosionen gör att de mest utsatta delarna av muren pinas och till slut ger upp.

En annan sak som sliter på det långa bygget är alla miljontals turister som besöker underverket varje år. Det är inte bara alla promenadsulor och nyfikna fingrar som sliter på materialet utan även ren förstörelse som graffiti och nedskräpning påverkar muren.

Därför krymper Kinesiska muren
Klotter från murens besökare är ett problem.

En tredje faktor som gör att muren sakta förminskas är stöld av byggstenar. Fattiga invånare, till exempel i provinsen Heibei, brukade knacka loss stora stenar från muren för att använda till husbygge. De graverade dessutom stenar med kinesiska bokstäver och sålde till besökare.

År 2006 tog man fram regelverk som skulle skydda Kinesiska muren från förstörelse. Men The Beijing Times sade att det inte skulle fungera eftersom muren går igenom några riktigt fattiga områden. Dessutom menade The Beijing Times att de resurser som avsatts för bevarandet endast var en droppe i havet av vad som egentligen behövts.

Sammanlagt har närmare 2 000 km av den mäktiga skapelsen trasats sönder och försvunnit. Men även om muren fortsätter att krympa behöver du inte ha bråttom. Än är det många, många mil kvar av muren och vissa delar är fortfarande välbehållna.

Därför krymper Kinesiska muren
Ryktet säger att man kan se Kinesiska muren från månen. Detta är dock en myt.
Därför krymper Kinesiska muren
År 2007 blev Kinesiska muren vald till ett av världens sju nya underverk och finns sedan 1987 med på Unescos världsarvslista.

Missa inte:


Text: • 2015-07-06
KinaNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top