Annons
Annons
Annons
Frankrike, tåg

Det franska tågkortet gäller på bland annat det här tåget längs Côte Bleue. Foto: Getty Images

Frankrike

Nästa år kan du tågluffa i Frankrike för 49 euro

Nästa sommar kan du tågluffa i Frankrike för bara 49 euro. Frankrikes styrande har bestämt sig för att kopiera det populära tyska sommarkortet som fått miljoner att ställa bilen och avboka flyget och istället ta tåget.

Text: Per J Andersson • 2023-09-09 Uppdaterad 2024-06-14
Annons

I veckan som gått gick den franske transportministern Clément Beaune ut med nyheten att man nästa sommar kommer att sälja ett nationellt tågluffarkort som ska gälla i hela Frankrike för bara 49 euro – samma prislapp som gällde för den tyska motsvarigheten.

Det franska tågluffarkortet omfattar såväl regionaltågen (TER) som långdistanstågen (Intercités), men inte snabbtågen (TGV).

Annons

Gäller även på fjärrtåg

Populära TER-linjer är till exempel Bordeaux–Arcachon och Marseille–Toulon, medan användbara intercités-linjer är Paris–Toulouse och Bordeaux–Nice.

Alla detaljer kring det franska tågluffarkortet är inte helt klara, men…

–  Det ideala är att ha något som liknar det tyskarna hade i år, allt för att uppmuntra till ökat tågresande, sa ministern till France 2 i samband med lanseringen.

– Det handlar främst om att ta sig ur beroendet av kol och olja, tillade han.

Kopierar Tyskland

Det tyska kortet, Deutschlandticket, som förra året kostade 9 euro och i år 49 euro beräknas bara i år ha lett till en minskning av koldioxidutsläppen med 1,8 miljoner ton under sommarmånaderna juni, juli och augusti, enligt tyska kollektivtrafikförbundet (Der Verband Deutscher Verkehrsunternehmen, VDV). Förutom klimatnyttan med Deutschlandticket ville tyska regeringen också dämpa inflationstakten i landet. Tyska politiker har efteråt kallat satsningen för ”den största framgången för kollektivtrafik i Tysklands historia”.

Det franska tågluffkortet tar dig bland annat direkt från Paris till Toulouse. Foto: Getty Images

Inga fler bensinsubventioner

I veckan meddelade samtidigt den franske finansministern att subventionerna av bensinpriset, som funnits sedan början av 2023, tas bort vid årsskiftet.

– Man kan inte tala om för folk att planeten står i brand och samtidigt lägga 12 miljarder euro i skattepengar på fossila bränslen, sa finansminister Bruno Le Maire till Franceinfo i samband med beskedet.

Förutom att det franska tågkortet kommer att få miljoner fransmän att ta tåget istället för att flyga eller köra bil kommer det också att locka många tågresande turister till landet.

Med TER- och Intercités-tåg tar du dig också till franska Alperna. Foto: Getty Images

Fakta om Deutschlandticket

Deutschlandticket, som också kallas 49€-ticket, introducerades 1 maj 2023 och gäller inte bara på sommaren utan tills vidare. Biljetten är utformad som ett månadsabonnemang som ger dig tillgång till all kollektivtrafik i hela Tyskland (exklusive ICE-, IC- och EC-tåg). När du har registrerat dig för prenumerationen kommer 49 euro att debiteras från ditt konto varje månad tills du säger upp abonnemanget. Boka det tyska tågluffarkortet här!

Läs mer om tågresande:

Nu blir det enklare att ta tåget från Skandinavien till Paris

Italienska nostalgitåg – flera nya linjer lanseras

De tog tåget till Indien


Text: Per J Andersson • 2023-09-09
FrankrikeRestipstågTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen