Annons
Annons
Tåg vid kust i Italien.

De nya tåglinjerna i Italien kommer ta resenärer till Italiens orörda hörn – i historiska tåg från 1980-talet. Foto: Getty Images

Nyhet

Italienska nostalgitåg – flera nya linjer lanseras

Upptäck Italien från ett historiskt tåg och res till landets mindre exploaterade platser. Flera spännande tågnyheter lanseras snart i Italien.

Text: Karin Wimark • 2023-09-07 Uppdaterad 2023-09-07

Italien vimlar av vackra tågresor, men snart kan du njuta av fler nya tågupplevelser. Italienska motsvarigheten till Trafikverket, Ferrovie dello Stato Italiane, eller kort och gott FS, satsar nämligen nu på nostalgi. I en pr-kampnj slår man ett slag för nya superlyxiga såväl som enklare nostalgitåg med vintagevagnar.

Tanken är att de här tågen, som döps tillTreni Turistici Italiani, ska få resenärerna att upptäcka mindre exploaterade delar av landet samtidigt som man vill att själva tågresan ska vara en del av upplevelsen.

Läs också: Italiens häftigaste tågresor – 6 tågrutter du inte får missa

Kvinna tittar ut över turkost hav.
Upptäck nya oexploaterade delar av Italien som delar av kusten i Kalabrien, Ligurien eller Toskana. Foto: Getty Images

Tågupplevelserna delas in i tre kategorier:

La belle époque och la dolce vita

Det superlyxiga tåget Orient Express La Dolce Vita skulle ha börjat rulla i år, men skjuts upp till 2024 och är en del i satsningen på nostalgitåg. Brittiska hotellföretaget Belmonds Venice Simplon-Orient-Express, som är i trafik sedan länge, kommer italienska Trafikverket också att marknadsföra. Här snackar vi ultralyx, med en prislapp därefter.

Läs också: Världens lyxigaste tåg – 10 guldkantade resor på räls

Vintage med fokus på historia

Mer modesta biljettpriser blir det på Espressi (Expresståget) och Treni Storici (Historiska tåget) som kommer att köra från bland annat Milano till toskanska och liguriska kusten. Det blir också nattåg från Rom till Otranto i Apulien på Italiens klack, Metaponto i Basilicata och vidare till Kalabrien på Italiens tå.

Expresståget kommer bestå av omsorgsfullt renoverade vintagevagnar från 1980- och 1990-talen och ha såväl restaurangvagn som plats för skidor och cyklar. Det historiska tåget kommer att gå genom regioner med vackra landskap och spännande historia. Resorna kommer också att bjuda på stopp för vinprovning och guidade turer i omgivningarna.

Historisk bild på pojke med skidor på en tågperrong och en konduktör som tittar på klockan.
På vissa av de nostalgiska tågen kommer du kunna ta med dig cykeln eller skidorna. Foto: Getty Images

Långsamma tåg med siktet inställt på god mat

Den tredje kategorin turisttåg, som kallas Omnibus-Regionali, är de långsammare tågen som ska köras på helger. De ska vara betydligt billigare att resa med och ta dig till områden som är kända för sina lokala mat- och vinspecialiteter (vilket ju praktiskt taget varenda italiensk region berömmer sig för att vara). Stoppen och utflykterna kommer därför att anpassas för att maximera smakupplevelserna.

Vill motverka överturism

Den nya satsningen är, enligt Ferrovie dello Stato Italiane, ett sätt att uppmuntra till ett mer hållbart resande. Genom de nya turisttågen vill man försöka minska överturism på vissa platser i Italien och göra andra, mindre exploaterade platser, mer tillgängliga.

Läs också:

Tågluffa i Italien – rutt, tips och stopp längs vägen

10 tågresor i Europa med extra wow-faktor

Nytt direkttåg från Rom till Pompeji


Text: Karin Wimark • 2023-09-07
ItalienNyhetRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen