Annons
Annons

1526443.jpg

Italien

5 sköna platser med en livlig gayscen

Reseappen Gayze vill öppna upp världen för HBTQ+-resenärer. Bakom appen, som är en kombinerad dating-, rese-, och informations-app står den svenska doun Stelios Vasilantonakis och Elin Wibel.

Text: Johanna Jackson • 2018-08-08 Uppdaterad 2021-06-22

Stelios Vasilantonakis från Stockholm fick idén om en kombinerad dejting och reseapp under en resa till Israel. 

– Jag var utanför Moderna museet i Tel Aviv när jag kände att “här vore en bra plats att bli kär på”. Det är en sån fin plats och ljuset var helt magiskt och det var då jag kom på idén att det skulle vara bra med en karta med gayorienterade platser.  

Några år senare på en middag träffade han Elin Wibell som genast gillade idén.  

– Så hon föreslog att vi kanske skulle göra något ihop. 

Idag finns 74 länder som har lagar som kriminaliserar homosexualitet. Trots att det fortfarande finns länder där människor förnekas rätten att vara sig själva, och där det är straffbart med samkönade relationer tycker Stelios inte att man bör bojkotta dessa ställen.   

– Jag tror att världen blir mer öppen om man vågar resa även till platser som är mindre toleranta, säger han till Vagabond och fortsätter: 

– Även om man kanske inte kan flytta berg så är det viktigt att visa att man finns och att man är stolt. Jag tror att det i förlängningen kan leda till positiva förändringar, även om de kanske bara är små. Nyckeln är att bygga broar genom interaktion. 

Förutom tips på schyssta barer och restauranger har appen även en informationsdel med lokala råd som guidar användaren till landet i fråga. Appen smyglanserades i samband med Pride-veckan och inkluderar idag 22 platser.  

– Men vi adderar nya destinationer löpande. Målet är att finnas i hela värden, säger Stelios. 

Vi bad Stelios att tipsa om fem favoritdestinationer med en livlig gayscen: 

1. Hydra – Grekland 

– Eftersom jag har en personlig koppling till Grekland och åker dit väldigt ofta vill jag tipsa om ön Hydra. Den vackra ön är relativt okänd men ligger bara trettio minuter från Aten. Tack vare att konstnärer, poeter, författare och internationella stilikoner har åkt dit genom alla tider har ön fått en kosmopolitisk prägel som än idag är märkbar. Hydra är lite som Mykonos var förr. Autentiskt, diskret och extravagant på rätt sätt. Inga butiker, bara bra restauranger och caféer, vacker arkitektur och en total avsaknad av bilar. Varje säsong får den cicha lokalbefolkningen besök av fabulösa gayturister, som anländer med privata segelbåtar och yachter.

Läs även: 10 grekiska öar du förmodligen aldrig hört talas om

5 sköna platser med en livlig gayscen
Foto: Bigstock
5 sköna platser med en livlig gayscen
Foto: Bigstock

2. Singapore – Singapore

– Även om det finns en lag mot sexuella relationer mellan samma kön i Singapore, så har staden en härlig gayscen. Gastronomi på hög nivå, fina stränder och ett fantastiskt nattliv. Det finns även en aktivism och stolthet inom HBTQ+ gruppen som påminner en om varför man inte får ta saker för givet. Jag ser absolut att Singapore är en stark ny gaydestination i Asien!

Läs även: 9 favoriter i Singapore

5 sköna platser med en livlig gayscen
Foto: Istock

3. Istanbul – Turkiet

– Att jag tipsar om Istanbul är ett medvetet val, speciellt i tider som dessa då landet har infört nya förbud som rör HBTQ+ -frågor och klimatet förändrats. Det blir nu viktigare för oss att visa att vi finns och är stolta. Istanbul är en väldigt stor stad, med en fantastiskt öppen gaybefolkning. Vänlighet, god mat, magisk arkitektur och konst gör att Istanbul alltid kommer vara en gaymetropol. I appen rekommenderar vi både ställen och tipsar om vad man ska tänka på i en storstad som denna. 

Läs även: 30 måsten i Istanbul

5 sköna platser med en livlig gayscen
Foto: Istock.

4. Provincetown – USA

– Provincetown längst ut på Cape Cod har länge varit ett sommarresmål för många amerikanska akademiker men även utländska turister. Från Boston är man framme på ungefär en och en halv timme med färjan. Även här blomstrar denna lilla stad av kultureliten på sommaren och runt 4 juli är det enormt många gayhappenings! Provincetown är som en opretentiös version av Fire Island i New York.

5 sköna platser med en livlig gayscen
Foto: Istock

5. Rom – Italien 

– Rom är en kanske inte stad som man förknippar med gayturism först och främst. Fantastisk mat, konst, arkitektur, mode och underbart väder. Rom har allt detta, men även ett helt otroligt gayliv, med många klubbar som är öppna dagligen. Under sommaren arrangeras Gay Village utanför staden med omkring 200 000 medverkande. Rom är den perfekta staden att vara gay i. Här finns verkligen allting och dessutom är romare väldigt vänliga!

5 sköna platser med en livlig gayscen

Text: Johanna Jackson • 2018-08-08
ItalienSingaporeTurkietUSAIstanbulListorRom

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top