Annons
Annons
Foto: istock.

Foto: istock.

Italien

”Sluta skräpa ner vår stad” – Florens vill få turister att bete sig bättre

Uppför dig och visa respekt för de som bor här. Eller riskera att bli bötfälld. Det är budet från Florens som infört nya regler för turister som besöker den historiska staden.

Text: Johanna Jackson • 2017-08-22 Uppdaterad 2021-06-23

Med kampanjen #EnjoyRespectFlorence vill myndigheter i staden få turister att bete sig bättre.

– Vi vill motverka uppfattningen att människor som kommer till Italien kan göra vad de vill. Vi har kommit till den punkt där vi måste klargöra att de måste bete sig som om de vore i sina egna hem, att Florens är en av de vackraste städerna i världen och måste bevaras, och att turisterna också bär ett ansvar, sade stadens turistchef Anna Paola Concia under en presskonferens enligt Conde Nast Traveler.

Bland annat uppmanas turister till att inte förstöra omgivningen genom att skräpa ned, att inte sitta på kyrktrappor och andra historiska byggnader utan istället hålla sig till bänkar och andra offentliga sittplatser, samt att inte köpa piratvaror. 

Flera andra städer har lessnat 

Invånare i Florens är inte ensamma om att störa sig på turister som beter sig illa. Förutom i många spanska städer som Palma de Mallorca och Barcelona – vars boende börjar få nog av turisthorder – har befolkningens tålamod börjat sina även på ett flertal andra europeiska resmål.

I sommar har det varit en upptrappning av protester och nya regler för att kontrollera ökningen av turister, som bland annat kan förklaras med att resmål som anses vara ”trygga” har fått ta emot en stor andel av turister som väljer bort resmål som Turkiet och Egypten. 

Rom har förbjudit snabbmat vid historiska fontäner och har tidigare flörtat med tanken på att chockhöja turistskatterna. Venedig, som liksom Florens har infört en liknande hashtag med devisen ”EnjoyRespectVenezia, har bland annat infört böter för de som går på sightseeing i badkläder, förbjudit kebabhak och pizzerior för att bevara den lokala matkulturen. Myndigheter i staden ber också turister att inte spendera för lång tid på broar.

Dubrovnik i sin tur vill halvera antalet turister från 8 000 om dagen till 4 000 om dagen inom loppet av två år och den kroatiska partyön Hvar hotar numera att bötfälla turister som är fulla eller nakna.  

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner

Så undviker du som turist att väcka lokalbefolkningens vrede

10 misstag som svenskar gör på utlandssemestern


Text: Johanna Jackson • 2017-08-22
ItalienNyhetFlorens

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen