Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Nu döps spanska gator om efter kvinnor

I Spanien är cirka fem procent av alla gator döpta efter en kvinna. Men nu ska det bli ändring på det. Flera städer i landet har redan inlett processer med att skapa en mer jämställd representation av de urbana miljöerna.

Text: Johanna Jackson • 2016-12-06

I en process för att sudda bort kopplingar och kvarlevor från general Francos regim, är Spanien i takt med att byta ut gatunamn som är länkat till den fascistiske ledaren, som avled 1975. I samband med detta väljer man att döpa om många av gatorna efter framstående kvinnor.

I dagsläget är en överhängande majoritet av gatorna döpta efter män, eller saker, och de gatunamn som faktiskt bär namn från kvinnor har för det mesta döpts efter nunnor eller helgon.

– Det är nästan som en praktisk bekräftelse på det populära talesättet – den rätta platsen för en kvinna är inte ute på gatan, utan i hennes hem, säger Patrica Arias Chacero, professor och gatunamnsexpert, till den spanska tidningen El Diario.

Nu döps spanska gator om efter kvinnor
En gatuskylt från Madrid.

Processen inleddes redan för några år sedan, men har egentligen knappt verkställts, skriver The Independent. Men när det spanska vänsterpartiet Podemos vann mark i parlamentsvalet 2015, trappades processen upp igen.

I år har ett flertal städer som Bilbao, Valencia, Oviedo och Cadiz påbörjat förändringen. I Valencia måste till exempel ett av fem nya gatunamn döpas efter en kvinna och i Córdoba – som började processen redan 2005 – måste hälften av alla nya gatunamn vara efter någon från det kvinnliga könet. 

Förslag på kvinnor som är uppe för omröstning för att så småningom ge namn till gator är bland annat; konstnären Frida Kahlo, medborgarrättskämpen Rosa Parks, kemisten och fysikern Marie Curie, läraren Ángela Ruiz Robles, som uppfann en prototyp för e-böcker, författaren Jane Austen, den socialistiska revolutionären Rosa Luxemburg och författaren Carmen Martín Gaite

Bildspel: Storslagna kvinnliga resenärer och äventyrare

  Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde. 

18 underbart charmiga byar i Spanien

24 timmar i Madrid – ett dygn i Spaniens partystad


Text: Johanna Jackson • 2016-12-06
NyhetSpanien