Gendarmenmarkt. »Poor but sexy« är det nya Berlins passande valspråk. Foto: Istock.

Restips

24 timmar i Berlin – ett dygn på cykel

Låt gatukonst, loppisar och DDR-historia förgylla ditt dygn i Berlin när du cyklar genom stadens gator.

Text: • 2016-05-23

09.00: Lyxig frukost

Börja dagen i hjärtat av Prenzlauer Berg med en stor brakfrukost på det kombinerade kaféet och blomstershoppen Anna Blume (Kollwitzstrasse 83). Beställ en Anna Blume Special – en färgsprakande bukett av ostar, frukter och charkuterier, serverat på ett våningsfat. 

10:30 Grönsakshandel

Strosa runt i de vackra kvarteren bland mysiga restauranger och uteserveringar. Om du är i Prenzlauer Berg en torsdag eller lördag kan du inhandla grönsaker och olika specialiteter på bondens marknad på Kollwitzplatz. 

11:30 På två hjul

Hyr cykel hos Berlin On Bike (Knaackstrasse 97) och upplev staden från sadeln som en sann berlinare. Cykelbanor finns det gott om och det tar ungefär lika lång tid att cykla som att ta tunnelbanan samma sträcka. 

24 timmar i Berlin – ett dygn på cykel
Inta en brakfrukost på det kombinerade kaféet och blomstershoppen Anna Blume. Inhandla grönsaker och olika specialiteter på bondens marknad på Kollwitzplatz. Foto: Istock och Anna Blume

12:00 Butiksfrossa

Mazooka på Kastanienalle 34 säljer egendesignade kläder och prylar som du inte visste att du behövde. Glöm inte att svänga förbi Kauf Dich Glücklich på Oderberger Strasse 44 (en kombinerad klädbutik och glass- och våffelkafé). I närheten finns även stans bästa vinylaffärer. Oye Records (Oderberger Strasse 4) är himmelriket för den som gillar elektroniskt och Fly-Fast-Records (Heinrich-Roller-Strasse 15) specialiserar sig på asiatisk musik.

14:30 Trendig lunch

Ta dig tillbaka samma vÙ�g mot Kreuzberg och vidare in i den trendiga stadsdelen Neukölln. Luncha på hål-i-väggen-haket Schiller Burger på Herrfurthstrasse 7. Mozzarellaburgaren är i en klass för sig och missa för guds skull inte deras sötpotatispommesfrites.

15:00 Kanalhäng

Från lunchstället är det inte långt till Landwehrkanal, som rinner genom stadsdelen. Sommartid kryllar det av solbadande invånare utspridda i gräset och längs kanalen hittar du olika marknader och loppisar. 

16:30 DDR-historia

Lämna tillbaka cykeln och ta U-bahn till Klosterstrasse. Precis invid Spree, mittemot Berlinkatedralen, köper du en entrébiljett till DDR Museum (Karl-Liebknecht-Strasse 1). Här skildras inte enbart gränsövervakningen mellan öst och väst utan också hur vanliga människor levde i Östtyskland. Intressant, roligt och lärorikt.

19:30 Rustik middag

Las Primas (Wrangelstrasse 54) är en av många mysiga kvarterskrogar i Kreuzberg. Atmosfären är varm  och servicen utmärkt. Trots det spansk-klingande namnet och tapasen på menyn bör du beställa risotton (kocken är italiensk). Bli inte förvånad om en trio gamla spanska män med traditionella hattar och gitarrer dyker upp och river av några sånger för matgästerna.

21:00 Nattliv

Promenera över bron och in till höger på den livliga bargatan Simon-Dach-Strasse. Beställ en iskall weissbier på en uteservering och fortsätt kvällen på en av de många klubbarna Berlin har att erbjuda. Salon Zur Wilden Renate på Alt-Stralau 70 är ett säkert kort. En mystisk labyrint, en absintbar och olika rum med livemusik och burar känns svår-slaget. Se om du hittar den hemliga klubben på vinden!

24 timmar i Berlin – ett dygn på cykel
DDR-museet visar hur vanliga människor levde i Östtyskland. Cykelbanor finns det gott om i Berlin. Foto: All Over Press, Istock

Missa inte

Stasimuseet. För den historie-intresserade som vill vet mer
om det gamla DDR och livet för -invånarna i Östberlin. Spioneri, kontroll, förhör av säkerhetstjänsten och skrämselpropaganda var något som ingick i vardagen.

Missa gärna

Berliner Schnauze. Berlinborna är i regel vänliga men använder ett grovt språk och säger precis vad de tycker och tänker. Anamma inte deras “Schnauze”. Du är turist, det gäller att föregå med gott exempel.

Gilla Vagabond på Facebook för fler artiklar om resor i ditt flöde!

50 måsten i Berlin

Topp 10 – de är världens dyraste städer

15 somriga tips till New York

Resepodd: På cykel Stockholm–Singapore


Text: • 2016-05-23
RestipsTysklandBerlinFantastiska Tyskland
Scroll to Top