Annons
Annons
Moritz Wolfgruber driver butik i Neukölln, där han gör och säljer sina egna hattar.

Moritz Wolfgruber driver butik i Neukölln, där han gör och säljer sina egna hattar.

Restips

Berlins hetaste hörn – Neukölln

I ett par år har det bubblat under ytan. Lokaler har fått liv, butiker och barer öppnar och människor från hela världen strömmar till. Nu är Neukölln den stadsdel som upprätthåller myten om Berlin. Här är drömmar värda mer än pengar.

Text: Karin Wallén • 2014-03-27 Uppdaterad 2021-06-23

Utanför Bullys Bakery sitter två tjejer och dricker sitt kaffe långsamt. De har båda upp­rullade kavajärmar som blottar tatuerade armar och rosett i håret. För ett par år sedan hade de förmodligen inte suttit här. FÙ?r ett par år sedan var hörnet där Reuterstrasse möter Weserstrasse inget annat än en vardagligt sliten del av ett område med ganska låg status.

Ölsjappen hade sina stammisar och de turkiska mathandlarna sina. Den som hÙ�rde talas om Berlinstadsdelen Neukölln gjorde det kanske i ordalag om kriminalitet och sociala problem eller svunna rock’n’roll-tider från kalla krigets dagar. Det var då.

– Det är en annan generation här nu, konstaterar bartendern på Café Goldberg och häller upp ett glas vin.

Förut var det här en traditionell eckkneipe, en gathörnspub med skum belysning och ingrodd lukt av öl. Förvandlingen av Goldberg har gått hand i hand med resten av Reuterkiez, som kvarteret kallas. Publiken som tagit över stället är mer välbärgad, och intrycket är nu snarare ljust och städat, än murrigt och skitigt.
Men för tjusigt får det inte bli, för att passa det nuvarande klientelet i nytrendiga Neukölln.

Stadsdelen är det senaste dragplåstret i det Berlin som många unga människor söker sig till i jakt på den avslappnade, tillåtande attityd som staden gjort sig känd för. En attityd som säger att drömmar är mer värda än pengar. Slackermentalitet och kreativ anda i skön symbios, åtminstone tills längtan efter något annat tar över, eller tills medelklassen flyttar in.

– Jag tror vi har ett par tre år på oss innan den här vågen är förbi. Sedan har det blivit för dyrt, säger Emilie som står i dÙ?rröppningen till butiken Let Them Eat Cake, belägen på en lugn sträcka av Weserstrasse, som blivit det nya Neuköllns verkliga pulsåder.

Hon är klädd i vit storskjorta i siden och svarta sammetstajts, har knallorange hår och turkosa streck som strålar ut från ögonen. För sju månader sedan flyttade hon hit från Paris och började sälja vintagekläder med sin bror.

– Paris är konservativt och dyrt men i Berlin kan man göra vad man vill. Grilla i en park – inga problem. I Paris får man inte ens gå på gräset!

Neukölln var det självklara förstahandsvalet och en av anledningarna till att så många lycksökare, ofta utländs­ka, sökt sig just hit är att prisläget varit lågt på bostÙ�der och affärslokaler. Men sommaren 2012 gick Neukölln om om­råden som Mitte och Prenzlauer-Berg i hyresligan.

Berlins hetaste hörn – Neukölln
Nedlagda flygplatsen Tempelhof, väster om Neuköllns hippaste kvarter. Nu ett vidsträckt rekreationsområde.
Berlins hetaste hörn – Neukölln
Den del av Neukölln som gränsar till Kreuzberg i norr brukar ibland kallas Kreuzkölln. En av flera biergartens i området är Heinz Minki.
Berlins hetaste hörn – Neukölln
Lika delar butik, projektplats och kompishäng. Gänget samlas utanför Let Them Eat Cake på Weserstrasse.

Läs också: Guide till det hippa Berlin.

Gentrifiering är modeordet på allas läppar. Processen börjar med ett nedgånget kvarter där hyrorna är låga. Det lockar till sig kreativa själar som vill öppna gallerier och butiker, små firmor med blygsamma inkomster. Så börjar området blomma upp. De nyinflyttade vill ha ställen att roa sig på. Startar egna och drar till sig nya. Restauranger och barer, musik och konst. Det börjar röra på sig.

Men i takt med att fler vill bo i området där allt händer, går hyrorna upp. Byggnader snofsas upp och snart fördubblas priset på en kopp kaffe. Man har sett det hända i grannstadsdelen Kreuzberg och nu har hajpen nått Neukölln.

En kväll för något år sedan stod plötsligt hundra hipsters i kö till en helt vanlig eckkneipe. Synen måste ha varit märklig. Det var ett undantag, ett “popup-event” i regi av en grupp som kallar sig Arm und Sexy (Fattig och Sexig), ett uttryck som de stulit från stadens borgmästare i det numera legendariska uttalandet om Berlins karaktär. Stammisarna måste ha tappat sina hakor i ölglasen och pubägarna var nog minst lika förbluffade över anstormningen. Genast började de renovera stället, och döpte det till något som lät tufft och engelskt: “Crash” fick det bli.

Men långt ifrån alla är glada för att Neukölln blivit en magnet för det unga, trendiga gardet. Här och där syns plakaten som tyder på motsatsen. Uppmaningar till förståelse för områdets särart, och en vädjan till de nytillkomna att inte betala för mycket i hyra, inte driva upp priserna.

Utanför baren Freies Neukölln på Pannierstrasse sitter ett gäng turister och dricker öl, kanske ovetande om att ägaren, Markus Merkle, blivit något av ett affischnamn i antigentrifieringsprotesterna. Förra året lade han ut en video på internet, där han spottar ur sig ren ilska mot dem som kommer utifrån, och tar över “med sina föräldrars samlade resurser”.

– Jag tycker han borde ha mer respekt. De där turisterna och studenterna som han ger sig på är hans kunder, säger Moritz Wolfgruber.

Han står i sin hattaffär och säljer absint för 3,50 euro glaset. Det är kulturfestival i Neukölln den här helgen, då är allt möjligt. Även att sälja starksprit över disk i en hattaffär. Han har bott här i sex år och haft butiken i ungefär tre år. Han, flickvännen och dottern bor i lägenheten bakom det gemytliga virrvarret av udda möbler, specialdesignade hattar och spretiga krukväxter.

Visst är även Moritz lite oroad över att det går så snabbt. Men samtidigt konstaterar han att det är tidens gång. Alla ställen måste utvecklas, även Neukölln. Och i många gathörn har inget förändrats. Samma gamla eckkneipe med samma gamla stammisar. Samma turkiska kebabkiosker och currywurst för småpengar.

Berlins hetaste hörn – Neukölln
Superpopulära vietnamesen Hamy. Bara två rätter att välja mellan, skönt för den veliga.
Berlins hetaste hörn – Neukölln
… och så en wurst på det!

 Läs också: Berlins hetaste klubbar.

Det har blivit kväll på gatan utanför. Weserstrasse börjar fyllas av människor. Sorlet från baren “Ä” når till andra sidan gatan. Inne på kvällsöppna kiosken Spätkauf International säljs öl över disk på löpande band.
Och i dörröppningen till Let Them Eat Cake står Emilie och kindpussar kompisarna som kommer och går. Det här är mer än en vintagebutik. Tanken är att lokalen ska vara till för det som de gemensamma projektledarna för tillfället känner för. Ställa ut tavlor, ha konserter, pokerkvällar eller yoga. Neuköllnandan i ett nötskal.

Emilie sätter sig ner på en av pinnstolarna där utanför, och öppnar en vinflaska från baren på hörnet och fortsätter reflektera över sin nya hemstad.

– Är man arbetslös i Paris så skäms man och hamnar utanför socialt. Här är det bara normalt. Man gör andra grejer. Kreativa grejer.

Berlins hetaste hörn – Neukölln
Ung population. Just nu är Neukölln stället där alla vill vara.
Berlins hetaste hörn – Neukölln
Berliner släcker törsten!

Läs också: Möt Asien i Berlin.

Snabbfakta

Neukölln är en enorm stadsdel, och det område som blivit trendigt på senare år ligger i de norra delarna, gränsande mot Kreuzberg. Var gränsen egent­ligen går mellan Kreuzberg och Neukölln är på sina ställen lite oklart, varför vissa kvarter sägs höra hemma i »Kreuzkölln«.

Guide till Neukölln

Barer i Neukölln

Café Rix, Karl Marx Strasse 141, caferix.de. Klassisk bistrobar med scen för teater och konserter. Viktigaste anledningen att gå hit är ändå för att dricka Neuköllnölen Rollberg, som bryggs runt hörnet.

Kuschlowski
, Weserstrasse 202, kuschlowski.de. Vodkabar som doftar av svunna decennier med sitt brandgula mystema.

Tier
, Weserstrasse 42. Stämningsfullt, poppis och känt för sina goda cocktails.

K-fetisch
(uttalas “ka-fetisch”), Wildenbruchstrasse 86/Weserstrasse, Facebook-sida. Trevligt ställe för en kopp kaffe eller ett glas vin.

Silverfuture,
Weserstrasse 206, silverfuture.net. Kvarterskrog och gaybar för “kings, queens and criminal queers”.

Äta i Neukölln

Det finns många turkiska inslag i Berlin, inte minst i Neukölln. För att ta del av kebabkulturen, testa välsmakande Imren Grill på Karl Marx Strasse 75.

Currywurst är en tysk klassiker, som godast när den serveras på papptallrik för ett par euro. Tre bra ställen i Neukölln är: Curry-Eck på Hermannstrasse 220, Curry am Rathaus på Boddinstrasse 1 och BEX-Imbiss Berlin Express på Karl Marx Strasse 134.

Berlin Burger International,
Pannierstrasse 5, berlinburgerinternational.com. Saftiga, stora och med färska ingredienser. Kan vara bästa burgaren i stan.

Spätkauf International, Weserstrasse 190. Egentligen en vanlig kvällsöppen minilivs, men här är ingenting som vanligt. Den billiga ölen från kylen kan du dricka upp på plats, i ett rum lite bakom affären. Inte undra på att det är gott om unga neuköllnare här tills stället stänger klockan två på natten.

Hamy,
Haseheide 10, hamycafe.com. Superpopulär viet­namesisk restaurang vid Hermannplatz. Har alltid två “dagens” som bara kostar 4,90 euro och smakar jättegott!

Berlins hetaste hörn – Neukölln
Currywrust.
Berlins hetaste hörn – Neukölln
Volkspark Hasenheide, en grön oas i anslutning till nedlagda flygplatsen Tempelhof.

3 sköna parker i Neukölln

1. Görlitzer Park. Ligger snarare i Kreuzberg, eller kanske Kreuzkölln, som det flytande gränslandet mellan Kreuzberg och Neukölln kallas. Här springer hundar, här grillas, här plinkas det på gitarrer och här sjunker man ner i en solstol på Das Edelweiss och tar en eftermiddagsöl. “Fuck yuppies”, står det på stenavsatserna i amfiteatern mitt emot. En utsikt att le åt.

2. Volkspark Hasenheide. Grönskande park precis på kanten mellan Neukölln, Kreuzberg och Tempelhof. Här ägnar man sig åt picknick, fotboll, minigolf, grillning och, tja, i vissa hörn även en del knarkförsäljning. Bäst av allt är att det finns en utomhusbio.

3. Tempelhof. Den tidigare flygplatsen som lades ner 2008, men efter några år åter fick liv – som park! Hit kommer berlinarna för att vandra, cykla eller åka inlines längs landningsbanorna. Slappa, rasta hundar, flyga drake eller odla grönsaker på de stora gräsområdena. Eller helt enkelt för att ta en öl på områdets ölträdgård, som ligger vid gamla mässen.


Text: Karin Wallén • 2014-03-27
RestipsTysklandBerlinFantastiska Tyskland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top