Annons
Annons
Charlotte Olsson, 27, flyttade till surfbyn Puerto Viejo från Helsingborg 2015. Foto: Privat.

Charlotte Olsson, 27, flyttade till surfbyn Puerto Viejo från Helsingborg 2015. Foto: Privat.

Costa Rica

Bloggstart: På yogamattan bland palmer i Costa Rica

Första gången Charlotte Olsson, 27, reste till Costa Rica var det i eftersviterna av ett krossat hjärta. Andra gången var det också på grund av kärlek, men denna gången för nyfunnen sådan. Nu lever hon ett barfotaliv i den lilla hippiebyn Puerto Viejo på landets östkust. På vagabond.se bloggar hon om "Drömmen om Costa Rica."

Text: Johanna Jackson • 2017-01-24 Uppdaterad 2021-06-23

Charlotte, då 25, hade precis blivit dumpad av vad hon trodde var sitt livs kärlek när hon bestämde sig för att boka en två veckors ensamresa till Costa Rica. När hon kom dit var det som om hennes själ äntligen hade hittat hem, beskriver hon.

– När jag blev dumpad var det en sådan konstig känsla. Jag var väldigt ledsen men samtidigt var det något slags adrenalin inom mig som manade ”nu har du chansen att bara sticka!”, säger hon och fortsätter: 

– Efter lite efterforskningar på nätet bokade jag en språkkurs i spanska i Puerto Viejo. Jag blev förälskad upp över öronen i landet. Stämningen, alla goda vibbar och att alla tjejer var ”yoga girls” gjorde att jag ganska snabbt kände att mitt liv inte skulle bli som vanligt igen.

Under den resan träffade hon också surfinstruktören Yermey som hon föll pladask för och det dröjde inte länge innan hon hade bokat en enkelbiljett tillbaka till Costa Rica. Nu är hon där för att stanna på obestämd tid.

Bloggstart: På yogamattan bland palmer i Costa Rica
Charlotte och Yermey klickade direkt.

Var det svårt att ta steget och flytta?

– Nej. Det var nästan för lätt. Sedan jag bestämt mig för att flytta och säga upp mig trodde jag att jag skulle mötas av många negativa kommentarer, men det var snarare tvärtom.

Hur försörjer du dig?

– Jag jobbar som manager på ett hostel. Samma hostel som jag bodde och pluggade på när jag var här första gången. Emellanåt hjälper jag även till i en liten spirituell butik. Dom säljer rökelser, stenar, drömfångare, kläder och smycken. Där jobbar jag som sagt när jag vill och har tid. 

Vad är den största skillnaden med att leva i Costa Rica jämfört med Sverige?

– Det finns inte en lika stor press på dig som människa. Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar, vilken tv du har eller hur du har inrett ditt hem. Folk bryr sig om andra saker, som jag nu insett är betydligt viktigare. Det är nästan som att leva i ett enda stort hälsoretreat, haha. Å andra sidan är det ibland lite för mycket hakuna matata, man påminns ofta om att man är från Europa.

Bloggstart: På yogamattan bland palmer i Costa Rica
Utflykt till närliggande Boccas del Toro i Panama.

Du yogar rätt mycket, vad är tjusningen med det?

– Stämmer. Jag märker en väldigt stor skillnad i mig själv efter jag har utövat yoga. Jag blir mycket mer medveten om mina tankar och mitt sätt att bemöta dom. Jag är en orolig människa och tänker alldeles för mycket. Har jag inte gjort yoga på ett tag märker jag direkt att jag kan börja oroa mig alldeles för mycket. 

Vad kommer vi få läsa om i bloggen?

– Om att ta tag i sin dröm och våga leva den. Att bo på Costa Rica med allt det innebär. Om jobbet, utflykter, yoga, mat, tankar och livet.

Vad får man inte missa i Costa Rica?

– Naturen! Besök några av landets nationalparker.

Vad kan man skippa?

– San Jose!

Charlotte tipsar: 4 saker att göra i Puerto Viejo 

Bloggstart: På yogamattan bland palmer i Costa Rica
Solnedgång i den lilla byn Puerto Viejo.

1. Hyr en cykel och gör en utflykt till den lilla byn Manzanillo. Du lär garanterat stöta på sengångare och apor längs med vägen. Väl i Manzanillo kan man ta en promenad längs med den snäckfyllda stranden.

2.  Cykla, cykla, cykla! Att cykla är livet. Cykla runt och stanna till där det ser mysigt ut. Stränderna är oändliga och chansen att du hittar en strand för dig själv är extremt stor. Ta med dricka och lite frukter som du handlar från någon lokal butik längs med vägen. Och bara NJUT. Glöm bara inte att plocka med ditt skräp.

3. Ät karibisk mat på ett såkallat ”soda”. Bra pris och hemmalagat. 

4. Ta en yogaklass uppe vid Cashew Hill som har en magisk utsikt.

Kika in på Charlottes blogg här.

31 anledningar till varför du borde resa till Costa Rica minst en gång under din livstid

Möt bloggaren som tjänar en halv miljon dollar om året på att resa

10 aktiviteter i surfnästet Byron Bay


Text: Johanna Jackson • 2017-01-24
Costa Rica

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen