Annons
Annons
Foto: Getty Images. Bilden har redigeras med hänsyn till den porträtterade.

Foto: Getty Images. Bilden har redigeras med hänsyn till den porträtterade.

Nyhet

Instagram inför ny varning – för att skydda djuren

Gulliga bilder med vilda och exotiska djur är en växande trend på sociala medieplattformar och i resekretsar. Men i många fall är djurens tillvaro allt annan än gullig – istället är den snarare plågsam och fyllt av lidande. Nu tar mediejätten Instagram upp kampen mot djurselfies, och inför ett varningsmeddelande för deras användare.

Text: Johanna Jackson • 2017-12-05 Uppdaterad 2021-06-23

Vagabond har tidigare skrivit om hur djurrättsorganisationen World Animal Protection (WAP) flaggar för att vilda djur rövas bort från sina hem och plågas för turisternas selfisar. Instagrams beslut att införa den nya varningen är bland annat ett resultat av granskningen som utfördes i samband med tidskriften National Geographic.

”Skydda djur och natur på Instagram. Djurmisshandel och försäljning av utrotningshotade djur eller delar av dem är inte tillåtet på Instagram. Du söker efter en hashtag som kan vara kopplad till inlägg som uppmuntrar beteenden som skadar djur eller miljö.”

Instagram inför ny varning – för att skydda djuren

Så lyder varningen som poppar upp i fotoappen när användare söker på vissa djurrelaterade taggar som till exempel #slothselfie,#monkeyselfie och #exoticanimalsforsale. Enligt National Geographic vill Instagram inte avslöja exakt vilka taggar som varningen är kopplad till, men det rör sig om hundratals djur- och naturrelaterade taggar på ett flertal språk. Varningen har utformats i samarbete med en rad olika skyddsorgan och organisationer som jobbar med att skydda vilda och hotade djurarter.

– Jag tror att det är viktigt just nu för våra användare att vara med medvetna. Vi försöker göra vår del i att utbilda dem, säger Instagramtalespersonen Emely Cain till tidningen.

Cassandra Koenen som är chef för WAP:s vildlivskampanjer är positiv till förändringen och hoppas att det ska få folk att tänka till.  

– Om någons beteende avbryts tänker de förhoppningsvis att ”kanske det finns något mer här, eller kanske borde jag inte automatiskt gilla, vidarebefordra eller reposta något ifall Instagram säger till mig att det finns ett problem med det här fotot”.

Så fotar du djur på resan – på ett etiskt sätt

Djurrättsorganisationen: Här är världens 10 grymmaste turistattraktioner


Text: Johanna Jackson • 2017-12-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen