Annons
Annons
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens om Covid-19. Foto: Dave Rowland/GettyImages

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern på en presskonferens om Covid-19. Foto: Dave Rowland/GettyImages

Nyhet

Nya Zeeland och Australien planerar ”resebubbla”

Australien och Nya Zeeland planerar för att kunna återuppta resor mellan länderna, meddelar deras regeringar i ett gemensamt uttalande. Men samtidigt är det stopp för resten av världen.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-05 Uppdaterad 2021-06-23

Båda länderna stängde tidigt sina gränser för resenärer från andra länder för att försöka förhindra smittspridning. Nya Zeelands plan var tidigt att eliminera viuset helt.

– Vi har möjlighet att göra något som inget annat land har gjort: att eliminera viruset, sa Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.

Landets geografiska isolerade läge och i kombination med stängda gränser och hårda restriktioner har verkat fungera. Nu planerar man därför för att försiktigt lätta på reserestrektioner, men bara mellan Nya Zeeland och Australien.

För närvarande måste alla internationella ankomande resenärer, som bara innefattar medborgare, sitta i 14-dagars karantän.

Rese-bubbla

Planen är att skapa en så kallad ”trans-Tasman bubble” eller ”rese-korridor” där medborgare från de båda länderna ska kunna resa fritt över landsgränserna utan tvång om karantän.

– Vi skulle båda tjäna på att få i gång resandet igen, säger premiärminister Jacinda Ardern efter en digitalt sammankomst med australiska ministrar.

Nästa steg skulle vara att utvidga ”korridoren” till Kanada och andra asiatiska länder för att underlätta leveranskedjor och affärsresor.

Men som svar på en fråga om landets turistsektor sade Ardern:

– Vi kommer inte att ha öppna gränser för resten av världen under en lång tid framöver.

”Det kan fungera för oss”

Att de båda ländernas geografiska position tillåter en sådan möjlighet togs också upp på mötet.

– I vår del av världen och runt ”trans-Tasman-området” är det tydligt att en resebubbla kan fungera, säger Simon Westaway, verkställande direktör vid Australian Tourism Industry Council.

Enligt Alan Joyce, flygbolaget Qantas verkställande direktör, är Nya Zeeland den näst största källan till turister i Australien medan Australien är den största källan till turister i Nya Zeeland.

Dessutom tilläger Joyce:

– Om denna  resebubbla visar sig fungera kan en liknande strategi genomföras gentemot länder som har Covid-19 under kontroll.

Covid-19 i Nya Zeeland och Australien

Nya Zeeland har hittills haft färre än 1 500 bekräftade fall totalt och endast 20 dödsfall.

Australien som har en befolkning på cirka 25 miljoner, dvs fem gånger mer än i Nya Zeeland, har haft cirka 7 000 bekräftade fall och 96 dödsfall.

Aktieägarna vill rädda konkurshotade Norwegian

Viral trend från Australien: släng soporna i finaste stassen

Vanlife – ett rullande äventyr i Nya Zeeland


Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-05
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen