I Mu Ko Lanta National Park på södra delen av ön finns planer på att bygga en hamn för lastning av kol. Foto Per J Andersson

I Mu Ko Lanta National Park på södra delen av ön finns planer på att bygga en hamn för lastning av kol. Foto Per J Andersson

Nyhet

Protester mot kolhamn på Koh Lanta

Thailändska regeringen i samarbete med ett energibolag planerar att bygga en hamn för lastning av kol på Koh Lanta och ett kolkraftverk i Krabi. Men projektet möter hård kritik.

Text: Sara Widman • 2013-10-03

Transporten av kol kommer att gå från Indonesien och förbi flera thailändska öar för att slutligen dumpas på Koh Lantas södra spets, där en nationalpark och flera stränder idag ligger.

Protesterna är många, framförallt från Koh Lantas lokalbefolkning. De befarar att kolkraftverket kommer att påverka öns turism och dess natur negativt. Runt Koh Lanta finns några av de finaste, mest sköra korallreven i världen och ett av de äldsta ekosystemen. Dagligen ordnas dykutflykter och båtturer till närliggande stränder från Koh Lanta.

Svensk-indiskan Aruna Singh driver ett bed and breakfast på Koh Lanta tillsammans med sin thailändska man. Hon är en av dem som aktivt driver kampen mot en hamn för lastning av kol och ett kolkraftverket. För henne Ù?r det självklart att hjälpa till.

– Jag är dykinstruktör och älskar havet. Jag vill att man ska bevara Koh Lantas vackra miljö, både på land och under vatten. Jag har två barn så mitt ansvar är ännu större eftersom Koh Lanta är deras hem, säger hon till Vagabond.

Alla stora energiprojekt måste uppfylla vissa krav enligt thailändska miljölagar. Energibolaget, Egat, har redan genomfört en miljöprocess, men den utfördes inte korrekt. Därför vill lokalbefolkningen att den ska göras om och att man då noggrannare ska studera konsekvenserna för miljön.Dessutom vill man att Koh Lantas befolkning ska få vara med och ge sin syn på saken.

– Jag kan inte sova på natten när jag vet att det här händer framför mina ögon. Jag måste sprida detta till omvärlden. Vi måste alla agera för att hjälpa thailändarna att kämpa emot kolprojektet. Om alla drar sitt lilla strå till stacken, då kan vi bli stora, säger Aruna Singh.

 

Protester på Facebook

Aktionsgruppen mot kolkraftverk i Krabi och kolavlastningshamn på Koh Lanta har bildat två grupper på Facebook, dels No Coal – Lanta, dels Say No to Krabi Coal Power Plant. Gå med och gör din röst hörd!

Läs mer om Koh Lanta

Vagabonds Per J Andersson besökte ön i oktober 2012 – läs hans reportage!


Text: Sara Widman • 2013-10-03
Nyhet

Scroll to Top