Annons

Bara en timme från Frankfurts flygplats ligger denna mysiga stad. Montage: Istock

Hela denna artikel är ett annonssamarbete med Tyska turistbyrån
Partner

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt

Det har kallats världens viktigaste vindistrikt. Vandra bland de prunkande odlingarna eller se dem från den hissnande linbanan. Här är sakerna du inte får missa när du besöker den tyska staden Rüdesheim i Rheingau-regionen – bara en timme från Frankfurts flygplats.

Text: Tyska turistbyrån • 2016-05-18

En pittoresk oas vid floden Rhen i södra Tyskland, så kan man beskriva Rüdesheim. Den lilla staden har runt 10 000 invånare, men trots dess anspråkslösa storlek finns det mycket göra för den som letar sig dit.
Här är listan med allt du inte får missa under en visit:

Proffs på vin

Rüdesheim är verkligen ett hett resmål för vinentusiaster och präglas av de många odlingarna som sträcker sig runt om själva staden. Den ligger i regionen Rheingau, som överösts med superlativ från flera författare. En av dem har till exempel skrivit att vindistriktet, enligt många experter, är det viktigaste vinområdet i hela världen. Redan för flera hundra år sedan upptäckte munkarna att klimatet var perfekt för druvodlingar. Ett måste när du är i Rüdesheim är därför att gå på vinprovning för att testa de olika druvorna och de lokalproducerade produkterna. Flera av vingårdarna är gamla anrika familjeföretag, vilket gör det hela extra kul. Precis som flera andra tyska städer har Rüdesheim dessutom en egen vinfestival som äger rum i augusti.
Hit vallfärdar turistrna – se fler tips från Rüdesheim.

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt
Munkarna upptäckte att klimatet i området var perfekt för vindruvor. Foto: Istock

Örter och medicinalväxter

Men det är inte bara vinrankorna som växer så det knakar. Området är känt för sina medicinalväxter och örter. Kring Assmannshausen, en liten by som ligger i närheten av Rüdesheim, hittar du hittar du hela 30 vilda varianter. Dessa kan ses utmed en åtta kilometer lång vandringled. Den rika örtfloran gör regionens kök till en kulinarisk upplevelse för alla matälskare. Ett exempel på detta är Kräuterwind-restaurangerna, som bland annat har danska ägare. Assmannshausen producerar dessutom rödvin till skillnad från Rüdesheim, där den vita Rieslingdruvan hör hemma.
Vill du veta mer om Tyskland – signa upp dig på Tyska turistbyråns nyhetsbrev här. 

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt
Örter som fänkål växer i omgivningarna. Foto: Istock

Mysiga gatan Drosselgasse

Den kullerstensbelagda tre meter breda Drosselgasse ligger i Gamla stan och är en del av Rüdesheim hjärta. Dit vallfärdar turister från hela världen. Anledningen är de många värdshusen som kantar gatan. Därifrån strömmar en gemytlig stämning, som smittar av sig på alla som rör sig i krokarna. Här slutar musiken aldrig att spela och självklart finns det möjlighet att prova vin på något av de mysiga värdshusen.
Hit vallfärdar turisterna – se fler tips från Rüdesheim. 

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt
Turisterna vallfärdar till mysiga gatan Drosselgasse. Foto: Istock

En tur med dinglade ben

För den som inte är höjdrädd går det enkelt att se området kring Rüdesheim från luften. Ta en tur med sittlift över skogen Niedervald. Under färden har du utsikt över hela Rehndalen och byn Assmannhausen. Men det finns fler möjligheter för den som vill sväva. Från en hissnande linbana kan du njuta av det vackra landskapet. Färden går upp till det fascinerande Niederwald-monumentet.
Vill du veta mer om Tyskland – signa upp dig på Tyska turistbyråns nyhetsbrev här. 

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt
Se området från luften. Foto: Istock

En romantisk båttur

Ett annat sätta att uppleva området runt Rüdesheim på är från vattnet. Under en romantisk båttur längs med Rhen ser du det fascinerande landskapet från en annorlunda vinkel. Är du sugen på en flodtur finns det massor av olika båtalternativ. Det är bara ett välja och vraka.
Fler restips? Här hittar du allt du behöver veta om Tyskland.

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt
En båttur längs med Rhen är ett härligt tips.

En tur till ett slott – eller flera

Under vistelsen i Rüdesheim är en tripp till något av de närliggande slotten eller slottsruinerna ett måste. En av de absoluta pärlorna är det magnifika Rheinstein, som tonar upp sig på en sluttning ovanför Rhen. Slottet byggdes för över 700 år sedan, men förföll under en tid, för att på 1800-talet få sig ett rejält ansiktslyft. Rheinstein är öppet mellan mars till november och du kan både äta och bo där.

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt
Det magnifika slottet Rheinstein tonar upp sig på en sluttning ovanför Rhen. Foto: Istock

Den aktiva semestern

Landskapet kring Rüdesheim erbjuder fantastiska naturupplevelser och passar den som vill ha en aktiv semester. Vandra utmed någon av alla områdets vandringsleder eller ta dig runt på cykel. Det finns flera olika rutter att välja bland. För dig som har barn finns dessutom den stora nöjesparken Taunus Wounderland, utomhusbadet Asbach pool och ett superhäftigt center där man sköter om skadade rovfåglar och ugglor.
Sugen på att vandra – här är flera tips om vandringleder kring Rüdesheim.

 

Experterna: Här är världens viktigaste vindistrikt
Landskapet kring Rüdesheim erbjuder fantastiska naturupplevelser och har ett superhäftigt center där man sköter om skadade rovfåglar och ugglor. Foto: Istock

Sponsrat: Berlinmuren föll – då räddades världsarvet

Roadtrippa romantiskt i sommar – här är vägen med det lilla extra

Sponsrat: Här är Tysklands absoluta guldkorn ’? om svenskarna får välja

Sponsrat: Tio avstickare från Berlin du inte får missa

Kryssa av din bucketlist – här är de tyska sevärdheterna du inte får missa

Tävling: Vinn en magisk resa för två till Tyskland


Text: Tyska turistbyrån • 2016-05-18
PartnerTysklandFantastiska TysklandListor

Scroll to Top