Annons
Annons

Världens äldsta ännu verksamma bastu hittar du i världens bastuhuvudstad i vårt östra grannland. Foto: Laura Vanzo

Finland

5 skäl att besöka världens bastuhuvudstad

Glöm eldrivna bastuaggregat och furupanel på väggarna. I Finlands äldsta ännu verksamma bastu är det eld, ånga, murade kalkstensväggar och sten som gäller – ofantliga mängder het sten.

Text: Per j Andersson • 2024-07-02 Uppdaterad 2024-07-04

En trädgård med humle och klematis och ett mer än hundra år gammalt gulmålat stenhus. På träbänkarna mellan klängväxterna sitter män och kvinnor, nakna så när som på handdukarna de är invirade i. Blanka av svett och röda om kinderna ser de osedvanligt harmoniska ut medan de sippar på öl ur immiga burkar.

Så ser det ut på Rajaportti, Finlands äldsta ännu verksamma bastu som ligger på åsen mellan sjöarna några kilometer väster om Tammerfors centrum.

Inne i bastuhuset finns en liten lucka i maghöjd. Där innanför i dunklet sitter en ung man med ett milt leende. Jag böjer mig ner, betalar entréavgiften och får en stor handduk att torka mig med och en liten att sitta på.

1,5 ton sten

Damer till vänster, herrar till höger. Av med kläderna och in genom nästa dörr: själva bastun. Mellan de vitkalkade stenväggarna finns ett tvättkar med två kallvattenkranar och hinkar att fylla för att hälla över sig. Dessutom en jättelik murad ugn som rymmer 1 500 kg sten (en liten hemmabastu har ofta bara ca 20 kilo sten) och också värmer dambastun på andra sidan skiljeväggen. Och så en trappa upp till en entresoll med stenbänkar med träsitsar. Tvätt- och basturum i ett, med andra ord.

Jag fyller en makaronformad plåtskopa med vatten, öppnar en sidolucka in till stenarna och häller på vatten. Ångan väller ut genom en annan lucka. Uppe på entresollen närmast taket börjar bastubadarna kvida, men samtidigt se väldigt belåtna ut.

Mellan två sjöar

Tammerfors med sina över 50 allmänna bastur i hjärtat av i Insjöfinland brukar kallas världens bastuhuvudstad. Staden, som heter Tampere på finska, är belägen på ett smalt näs mellan de två stora sjöarna Näsijärvi och Pyhäjärvi. Forsen som rinner genom centrum är omgiven av gamla industribyggnader av rött tegel som numera rymmer restauranger, kaféer, museer och butiker. Ett kompakt centrum med småstadskänsla som gjort för promenader.

Entrébiljett till bastun, lövruska och öl. På Rajaportti finns allt du kan önska dig i bastuväg. Foto: Laura Vanzo

Men Rajaportti är inte enda skälet till att det är en bra idé att ta färjan och tåget till Tammerfors. Vi summerar men börjar förstås med den anrika och ikoniska bastun:

1. Äldsta bastun

Rajaportti, Finlands äldsta ännu aktiva bastu, ägs av Tammerfors kommun men drivs av Pispala bastuförening. 30 min promenad eller 10 min buss från centrum. I kassan i entrén säljs kall öl och läsk för att släcka törsten. I grannhuset finns också ett tillhörande kafé.

2. Kuuma

På sjökajen mitt i centrum finns en bastu av modernare snitt. I Kuuma finns förutom en rökbastu och en vedeldad bastu också stor terrass att sola på, badstegar ner i Pyhäjärvisjön för svalkande dopp och bar och restaurang för en skön after sauna-stund.

3. Paddla kajak mitt i stan

Glid ut på de två stadssjöarna. Flera sandstränder och klippor att göra strandhugg vid. Hyr med eller utan guide från kajakutflyktsarrangören Tres Hombres.

4. Äta blodkorv och fisksoppa i saluhallen

Många finländska städer har kvar sina gamla saluhallar. Tammerfors Kauppahalli är Nordens största och en av de äldsta ännu öppna. Här kan du fynda många traditionella finländska smakupplevelser som muikkukukko (fisk och fläsk i rågbröd) och musta makara (svart blodkorv som äts med lingonsylt). Sugen på nåt ofinskt? Saluhallens franska bistro har bästa bouillabaissen och många fina vita viner på glas.

5. Vandra på hustaken

Mitt i stan ligger Finlaysons gamla textilfabrik i tegelbyggnader från industrialismens barndom. Idag rymmer de kaféer, kreativitet och kultur. Ta en promenad på fabrikens tak för strålande stadsutsikt. Boka takvandring på roofwalk.fi.

Resa dit

Färja Stockholm–Åbo (Viking Line eller Silja Line) och därefter tåg Åbo–Tammerfors med VR (1 tim 40 min).

Läs också

Upptäck den östra skärgårdsidyllen i Finland

Så blir du lycklig som en finländare – 5 restips


Text: Per j Andersson • 2024-07-02
FinlandRestipsBastuTammerforsTampere

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen