Annons
Annons
Hyr en cykel och en karta och bege dig ut på cykeläventyr. Foto: Gettyimages.

Hyr en cykel och en karta och bege dig ut på cykeläventyr. Foto: Gettyimages.

Europa

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand

Cykel är ett ypperligt sätt att komma nära naturen på. Du kan stanna när du känner för det, ta ett dopp i någon gömd badvik och upptäcka okända byar längs med vägen. Här är några drömdestinationer för en semester på två hjul!

Text: Mikael Persson • 2021-02-22 Uppdaterad 2021-09-15

1. Provence, Frankrike

Blå lavendel & rosa flamingos

Cykel är ett perfekt sätt att upptäcka södra Frankrike. Välj gärna historiska Avignon som avstamp för upptäcktsfärder. Öster om stan smyger Tour de France-­sträckor mot Mont Ventoux och ett landskap som åker upp och ner i tvära kast. Väven fortsätter med småstadsslumrande Bédoin och Sault bland druvstockar och hemlagad nougat. Vid spektakulära Gorges de la Nesque öppnar sig underjorden. Nu är det nära till Luberons måleriska byar och blå vågor av juliblommande lavendel. Från kustnära Arles i söder drar även cykelvänliga vägar mot Evert Taubes Camargue med vita hästar, mörka tjurar och mytomspunna sandstranden vid Saintes ­Maries-de-la-Mer.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Free Wheeling France och CCT Bike Rentals.

Cykelrutter: af3v och ­Provence Cycling.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Bege dig ut längs med Tour de France-­sträckor. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Se till att tajma de blommande lavendelfälten. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Cykla läns med kusten i Provence. Foto: Gettyimages.

2. Cypern

Cykelsommar på vintern

Bortom semesterstäderna växlar naturen upp och blir till ett landskap perfekt för upptäckter. Särskilt på vintern, när Sverige är laddat med fuktigt grått och den friskt, gröna midsommarvärmen finns här. Bekymmerslöst trampande väntar till exempel från nordvästliga hamnstaden Latchi. Sikta mot Akamashalvöns turkosa stränder och Afrodites bad och du når snart även Cape Arnaoutis. Väljer du istället byn Lythrodontas som start mot Kiona når du Macherasbergens vindlande serpentinkurvor. Utmaningar med mountainbike? Troodosbergens raviner och sluttningar öppnar vassa passager som spottar småsten och adrenalin. Med lite beslutsamhet kan du även cykla till toppen av 1 952 meter höga Mount Olympus.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Larna Pro Cycle Hire och Wheelie Cyprus.

Cykelrutter: Visit Cyprus och Komoot.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Cyperns böljande landskap – perfekt för vackra cykelturer. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Stanna och ta ett svalkande dopp! Foto: Gettyimages.

3. Girona & Costa Brava, Spanien

Katalansk kust och berg

Girona, med sköna cykelkaféet La Fabrica, skulle mycket väl kunna vara Europas cykelcentrum. Staden är perfekt som bas för upptäckter i skarven mellan Medelhavet och Pyrenéerna. Trakten är dessutom stark på mat och hemmaplan för bubblig cava. Runt Girona har flera insomnade järnvägar förvandlats till cykelrutterna Vias Verdes som når stränder, byar och prunkande natur. Söker du något mer utmanande avverkar en tio mil lång runda från byn Llagostera alltifrån klostret Sant Grau och me­deltida Tossa de Mar till flera sköna Costa Brava-stränder.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Girona Cycle Center och Cycle Catalan.

Cykelrutter: Vias Verdes och Epic Road Rides.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Naturskön cykling kring Girona i Spanien. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Cykelkaféet La Fabrica inne i Girona är ett måste. Foto: Gettyimages.

4. Albanien & Nordmakedonien

Tidsresa på Balkan

Albanien och Nordmakedonien följs åt längs Balkans mest undangömda hörn. En cykelresa här är något av en resa tillbaka i tiden. Vägar i sällskap av häst och vagn. Kringvandrande herdar, storkbon och pelikaner. Välj det tio mil långa varvet runt svindlande vackra Ohridsjön och du får hela det paketet, liksom en rejäl portion av Nordmakedonien. Från nordalbanska Shkodra leder dessutom Himalayaskarpa bergsvägar till isolerade dalgången Thethi och sjöarna Komani och Fierza. I södra ­Albanien väntar hav och bad för finsmakare längs kustvägen som passerar stränderna Dhermi och Drymades under färden mot Llogarapasset och utsikt mot evigheten.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Cycle Albania, Vis poj och Rent a bike.

Cykelrutter: Bike map och Outdoor active.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Cykla i Balkans mest undangömda hörn. Foto: Gettyimages.

5. Amalfi, Italien

Sagoboksfärger & adrenalin

Strada Amalfitana, eller mer officiellt riksväg 163, slår följe med ett av jordklotets mest bildsköna kustavsnitt. Högt ovanför Tyrrenska havets bränningar balanserar vägen på smala klipphyllor. Ibland sticker smala tunnlar hål på bergen och öppnar upp skrovliga passager. Sex mil städer, byar och fiskelägen följer med som en storslagen muralmålning som också rymmer vinodlingar, badbukter och skuggande citronträd. I vecken trycker städerna Amalfi och Praiano byggda i trappsteg mot skarpa havsklippor. Vettica Maggiore väntar i vitt, och Positano är så löjligt perfekt att det är först där som du inser att staden är äkta och inte något påhitt via Photo­shop. Flertalet söndagscyklare fixar utmaningen, som inte är alltför skarp men kräver förmåga att bromsa i rätt läge och trampa uppför.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Cycling Amalfi.

Cykelrutter: italy Cycling Guide.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Cykla högt ovanför Tyrrenska havet vid Amalfikusten. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Sex mil städer, byar och fiskelägen vid Amalfikusten. Foto: Gettyimages.

6. Gozo, Malta

Cykel genom medelhavets mittpunkt

Maltesiska Gozo är snudd på perfektion. Trots att avstånden sällan överträffar 2–3 mil rymmer ön alltifrån vita kustklippor och azurblå badbukter till sandfärgade katedraler och undangömda dalgångar med förbluffande frodighet. Tre höjder lämnar havet bakom sig och bjuder på lite upp och ner, men når aldrig högre än 195 meter. Cykelleden Sibit gör ett komplett varv runt Gozo. Under färden avverkas fjorton byar tillsammans med badvänliga Ramla Bay. Mäktiga katedralen Ta Pinu mitt ute i ett lantligt ingenstans tillhör också höjdpunkterna, liksom det gåtfulla templet Ggantija med rötter som sträcker sig 5 000–6 000 år tillbaka i tiden.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Gozo Adventures och Gozo On 2 Wheels.

Cykelrutter: På medinbike.eu/en kan du ladda ner en guide till sibit som pdf.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Azurblå badbukter på maltesiska Gozo. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Passera fjorton byar längs med färden. Foto: Gettyimages.

7. Istrien, Kroatien

Spännande halvö

Den kroatiska halvön bjuder på en spännande blandning av Balkan och Centraleuropa med ett stänk av Venedig. På toppen av höjder sluter sig medeltida städer och byar som fyrbåkar av kyrktorn och grå stenhus. Bildsköna Porec, Umag och Rovinj är bra startpunkter. Urvalet av cykelleder är generöst, inklusive åtta mil långa Parenzana som följer en insomnad järnväg längs tunnlar, broar och akvedukter. Medeltida byarna Buje, Momjan och Groznjan är andra höjdpunkter, liksom vingårdar, tryffelskogar, vattenfallet Sopot och cyklande nationalparksön Veliki Brijun. Istria Bike & Bed markerar särskilda boenden för den som anländer i sällskap av cykel. Särskilda laddningsstationer för elcyklar, Istria e-mobility, finns också på många platser.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Istria Bike.

Cykelleder: Parenzana och Veliki Brijun.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Kroatisk halvö omgiven av vingårdar och tryffelskogar. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Särskilda boenden för den med cykel i Istrien. Ett Foto: Gettyimages.

8. Formentera, Spanien

Strandluff på två hjul

Det går att hitta uppförsbackar på Formentera. Men det är svårt. Stränder och cykelkvaliteter, däremot, tillhör Medelhavsområdets främsta. Tänk pinjedoftande platt och mjukaste sand parat med karibiskt blått. 32 motorfria rutas verdes korsar den två mil långa ön i sällskap av lantliga byar, vinodlingar, fikonträd och pinje. Genom att kombinera cykelvägarna kan du under en lättjefull halvdag avverka ett slags Formenteras greatest hits. Hamnbyn La Savina är start och mål. Härifrån smyger rutten mot Cala Saona-bukten, där badvänligt vatten i turkost sammanstrålar med röda klippor. Bortom vitkalkade öhuvudstaden Sant Francesc Xavier följer saltvattenslaguner med flamingor. Målgång väntar vid vykortsperfekta stranden Ses Illetes som bildar en psykedelisk palett av blått, grönt och turkost Medelhavsvatten.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Visit Formentera.

Cykelrutter: Turbeskrivningar till öns 32 cykelrutter finns att hämta som pdf på formentera.es.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Vackra badplatser vid Medelhavet i Formentera, Spanien. Foto: Gettyimages.

9. Korsika, Frankrike

Den vilda utmanaren

Korsika utmanar med Medelhavets bångstyrigaste natur. Kanske är det just därför som många cyklister dras till den franska ön. Alla sinnen prövas, allt måste vara på spänn. Samtidigt bjuds du på gott om kittlande belöningar. Landskap som aldrig blir långtråkigt. Särpräglat kök med torkade skinkan prisuttu och kallskuret med nötiga undertoner av kastanj och ekollon. Regionen Balagne är en bra bas för cykelturer. Innanför kuststäderna Calvi och L’Île-Rousse leder spännande bergsvägar mot byar byggda som örnnästen i sten. Medeltida Sant Antonio, Pigna, Lumio, Montemaggiore och Calenzana kurar ihop sig i täta klungor inför stup och dalar. Bortom Calvi följer spektakulära kuststräckor mot Galériabukten och Calanques de Pianas rödlätta klippspiror. På södra Korsika väntar dessutom vidunderliga sagostranden Cala di Roccapina. Mountainbike? Då gäller Zonza och Alta Rocca med Bikepark-Bavella som omfattar över 30 rutter.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Visit-Corsica och Appe bike.

Cykelrutter: Corsica cyclist och Bikepark-bavella.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Cykla på Korsika i Frankrike. Foto: Gettyimages.

10. Apulien, Italien

Klack med sköna svängar

Apulien är det mångfacetterade och en smuliga aviga Italien med själva klacken i landet och näsan vädrande både mot Grekland och Orienten. Makalösa ostar, smakrika viner och ekologiskt grönt. Kuststäder bevakade av borgar och mäktiga katedraler. Två hav kommer på köpet: Adriatiska och Joniska, som möts vid Santa Maria di Leuca. Attraktiva städerna Lecce, Gallipoli och Otranto passar perfekt som bas. Alberobellos konformade trullihus är en dagsutflykt, Porto Selvaggios kristallklara havsbad och pinjedoftande skogar en annan. Vid Torre del Pizzo väntar dessutom en strand att drömma om.

Lokala arrangörer & cykeluthyrare: Salento Bici Tour och Puglia Cycling.

Cykelrutter: Puglia Grand Tour och Bike Map.

Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Sov över i ett trullihus. Foto: Gettyimages.
Cykla vid Medelhavet – 10 cykelresor att göra på egen hand
Apuliens pittoreska städer. Foto: Gettyimages.

5 bästa cykelturerna – se världen från sadeln

Möt pensionärerna som cyklade hela vägen till Spanien

Cykelweekend längs tyska rivieran

Cykelsemester i Italien – Gardasjön på två hjul

"Vagabond-katten" räddades på cykelresa genom Europa


Text: Mikael Persson • 2021-02-22
EuropaRestipsAktiv semesterCyklingMedelhavet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top