Annons
Annons

Resmålen i Europa dit flest vill resa 2022 – enligt en omröstning. Foto: Getty images.

Restips

Europas bästa resmål 2022 – vinnarna i stor omröstning

En halv miljon människor från 182 länder fick frågan: "Vart i Europa skulle de helst vilja resa år 2022?". Låt oss presentera topp tio!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-11 Uppdaterad 2022-06-11

Listan är baserad på en omröstning som för 13:e året i rad genomfördes av organisationen European Best Destination.

10. Istanbul, Turkiet

På tionde plats, i gränslandet mellan Europa och Asien, hittar vi Istanbul. Den turkiska sagostaden lockar med sina historiska kupoler, livfulla basarer och vackra läge intill Bosporen. Ta en tur till den Blå moskén, besök kryddbasaren, ett hamam, och njut av meze. Kanske är Istanbul det mest exotiska vi kan få utan att lämna Europa?

Lästips: 15 tips i Istanbul – guide till stadens guldkorn och sevärdheter

Den berömda Blå moskén i Istanbul. Foto: Getty images.

9. Lahtis, Finland

Oväntat men kul hittar vi vår finska granne på plats nio. Lahtis ligger i södra Finland knappt 1,5 timme med bil från Helsingfors. Området är känt för sina många sjöar och landskapet Salpausselkä Geopark har listats av Unesco. Kör mellan öar, bo i designhotell precis intill vattnet, vandra i Pajane nationalpark, bastar – och ja allt det där som gör finländarna till världens lyckligaste människor! Lahtis är även med i topp tre över Europas mest gröna och hållbara städer*.

Lästips: 7 nya designhotell i Finland – mitt i naturen

Salpausselkä Geopark i Lahtisområdet. Foto: Johannes Sipponen / Salpausselkä Geopark.

8. Nijmegen, Nederländerna

Nederländernas äldsta stad! Nijmegen bjuder på ett historiskt centrum med gotiska byggnader från 1400-talet. Men sin uråldriga historia till trots är det ingen sovande stad vi pratar om. Många studenter, festivaler och ett myllrande caféliv har gjort att Nijmegen även toppar listan över Europas mest ungdomliga stad*. Den som vill ta ett dopp beger sig till floden Waals sandstränder.

Lästips: Cykelsemester i norra Nederländerna

Nijmegen må ha gamla byggnader men är faktiskt Europas mest ungdomliga stad. Foto: Getty image.

7. London, Storbritannien

Musikaler, shopping och Harry Potter-världar. Vi verkar ha längtat extra mycket efter att känna storstadspulsen igen! Men så passar ju en weekendresa till London nästan när som helst på året, optimal för både soloresenären och hela familjen.

Lästips: 48 timmar i London – en av Europas megametropoler

Många längtar efter storstadspulsen under en weekend till London. Foto: Getty image.

6. Oradea, Rumänien

Populärt resmål för en stress-fri semester! Oradea ligger i västra Rumänien bara 49 mil från Wien i det historiska området Transsylvanien. Staden har blivit framröstad som Rumäniens absolut vackraste och är känt för sitt centrum i jugendstil.

Lästips: 5 kusliga platser i Transsylvanien

Oradeas vackra centrum i jugendstil. Foto: Getty images.

5. Leuven, Belgien

En urban stad mitt i Belgien som nås med tåg en halvtimme från Bryssel. Leuven är en universitetsstad med ett av Europas äldsta universitet från 1425. Staden brukar beskrivas som ett mekka av bryggerier och böcker – här finns bland annat bryggeriet Stella Artois från 1366. Leuven är hem åt människor med 157 olika nationaliteter vilket även bidragit till att staden toppar listan över Europas mest öppensinnade städer*.

Lästips: Ny 110 kilometer lång vandringsled i belgisk nationalpark

Leuvens torg från mitten av 1400-talet. Foto: Getty image.

4. Plovdiv, Bulgarien

Plovdiv är den äldsta kontinuerligt bebodda staden i Europa! Här finns historiska monument och uråldriga byggnader och den gamla stadskärnan bjuder på en pittoresk promenad. Tack vare stadens borgmästare har stora kultursatsningar gjorts vilket idag gör den bulgariska staden till en kulturell angelägenhet lika mycket som en historisk.

Lästips: Bulgarien är svårslaget

Bulgariska staden Plovdiv med de vackra Rodopibergen i bakgrunden. Foto: Getty image.

3. Amiens, Frankrike

Kanaler, flytande trädgårdar och Frankrikes största katedral. Amiens i norra Frankrike bjuder på både gränder och grönska. Här bosatte sig författaren Jules Verne år 1871 och hans spår finns kvar i varje kvarter. I den stora stadsparken kan du vandra, cykla och paddla kajak.

Lästips: Quiz: 12 frågor – hur mycket kan du om Frankrike?

Den franska småstaden Amiens. Foto: Getty images.

2. Marbella, Spanien

Solsting med guldkant! Marbella, Solens huvudstad, lockar med sina sandstränder och solsäkra klimat. Den spanska staden har jobbat aktivt med att utöka sin hållbara turism och att locka digitala nomader vilket i sin tur bidragit till att den är hetare än någonsin. Här kan man få både sol och bad – och högklassiga hotell och Michelin-restauranger.

Lästips: Vandra & njut i Andalusien – 6 vackra vandringsleder

Den spanska drömmen, Marbella! Foto: Getty image.

1. Ljubljana, Slovenien

Och vinnaren som fick 75.642 röster är: Ljubljana! Ljubljana ligger både naturskönt men med en hipp stadskärna, lagom stor för att kunna promenera eller cykla runt i. Här var man tidig med att förbjuda biltrafik – istället njuter du av fågelkvitter på din tur mellan butiker och barer!

År 2017 utsågs Slovenien till världens bästa destinationen för hållbar turism och samma år publicerade vi ett reportage om Europas nya matmekka. Trots det känns Slovenien fortfarande som Europas mest underskattade resmål – kanske är det i år du faktiskt tar dig dit?

Lästips: Därför borde din nästa resa gå till Slovenien

Europas bästa resmål år 2022 enligt en halv miljon människor. Foto: Getty image.
Bledsjön ligger en knapp timmes bilresa från Ljulbjana. Foto: Getty image.

Lästips: Vagabond listar: Årets bästa resor 2022


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-11
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen