Annons
Annons
Vagabonds chefredaktör Fredrik Brändström framför en vy med ett tåg.

Vart kan man vända sig för att få hjälp med att boka tågresan i Europa? Fredrik Brändström förklarar. Foto: Getty Images

Restips

Finns det resebyråer som bokar tågresor?

Jag vill resa med tåg ut i Europa. Vet ni om det finns någon resebyrå, researrangör eller liknande som jag kan boka tågresa hos?

Text: Fredrik Brändström • 2023-12-19 Uppdaterad 2024-01-04

Experten svarar:

Hej! Vi tar det från början. Fram till 2014 kunde du ringa SJ Utland som hjälpte dig att boka tåg i resten av Europa. Enkelt, praktiskt och billigt. Men det ska inte vara så lätt att åka tåg, kanske någon ondsint SJ-chef tänkte. Nej, så illa var det inte. Skälet till att de la ner är att tjänsten var att den kostade för mycket. För det tar tid att söka i olika tågbokningssystem och pussla ihop resor med olika byten med flera tågbolag.

Kvinna med ryggsäck och hatt inväntar ett tåg på perrongen.
Vart vänder jag mig idag för att boka tågresa i Europa? Fredrik Brändström reder ut det hela. Foto: Getty Images

De privata svenska resebyråer som idag är specialiserade på att boka tågresor, så att säga, manuellt tar därför betalt för den tid det tar dem att boka. Ofta handlar det om hundralappar snarare än tusenlappar. De mest använda och välrenommerade är Centralens resebutik i Kalmar, Trainplanet, Alingsås resebutik och Tågcharter. Kruxet är att under våren, inför sommarsemestrarna, kan vara svårt att komma fram till dessa resebyråer som är överhopade av förfrågningar.

Läs också: Tågluffa i Europa – så funkar det!

Telefon med onlinebolning hos All Aboard.
En av flera onlinetjänster för bokning av tågresor är All Aboard. Foto: All Aboard

Kan du tänka dig att boka tågresor online ska du prova svenska Railtic och All Aboard, nederländska Happy Rail eller brittiska Rail Europe.

Vill du åka på gruppresa med tåg ska du vända dig till en researrangör som arrangerar sådana tågresor. Två av de mest framstående är svenska Grand Tours och Världens resor.

Läs också: 10 tågresor i Europa med extra wow-faktor

Tåg som färdas genom Tyskland.
Boka direkt på exempelvis Deutsche Bahns hemsida för att komma billigast undan. Foto: Deutsche Bahn AG / Georg Wagner

Vill du komma så billigt undan som möjligt bokar du däremot på respektive tågbolags sajt. Du spar inte bara in på att slippa betala bokningsavgift, du får då också tillgång till tågbolagens lägsta priser (som resebyråerna i regel inte får). Väldigt användbar för oss svenskar är onlinebokningen på Deutsche Bahn, det stora tyska statliga tågbolaget. Hos dem kan du exempelvis boka en resa Köpenhamn–Paris med byte i Hamburg och Frankfurt eller Mannheim. De sätter då ihop tre biljetter, varav den första kanske är med danska DSB, den andra med Deustche Bahn och den tredje med franska SSNCF.

Bon voyage!

/ Fredrik Brändström, Chefredaktör

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Fredrik Brändström • 2023-12-19
RestipsfrågareseexperternaTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen