Annons
Annons
Utsikt över Gardasjön genom ett hål

Vagabonds chefredaktör drömmer om Gardasjön och slow travel. Foto: GettyImages

Ledare

Slow travel och hållbar turism 2022

När Vagabond utser årets bästa resmål fokuserar vi på hållbarhet. Här listar chefredaktören 5 tips som gör resan lite schysstare.

Text: Fredrik Brändström • 2021-12-24 Uppdaterad 2021-12-22

Då var det dags igen! I sedvanlig ordning har Vagabonds redaktion skådat i kristallkulan och utsett årets 25 bästa resmål. Du hittar hela listan i senaste numret ”Vagabond NR 1”. Är du inte prenumerant finns tidningen ute i butik eller köp den online.

I år har vi ett extra fokus på hållbarhet. Det handlar om att tänka klimatsmart men också om hur vi beter oss på plats. Nya tider föder nya resemönster och nya normer. För ett par år sedan ansågs det konstigt att ta tåget hela vägen ner till Tyskland och till och med ännu längre, om du inte var en inbiten tågnörd. Nu ser vi ett boomande intresse för tågresande i Europa som gissningsvis bara kommer att fortsätta växa.

Rött tåg i Tyskland som åker förbi vinrankor.
Ta tåget ut i Europa. Förbi vinrankorna i Nierstein och vidare. Foto: GettyImages/Matthias Lindner

Pandemin är ett gyllene tillfälle att starta om och tänka nytt, såväl för resebranschen som för oss resenärer. Det handlar om att ta sig över bekvämlighetströskeln, vilket inte alltid är enkelt. Men att börja tänka hållbart skapar mening och gör att man får ut mer av resan. Och det är alltid bättre att göra någonting än inget alls.

Här är några tips hur du kan göra resan mer hållbar under 2022:

1. Slow travel

Tänk långsamt istället för snabbt. Hur vi tar oss till och från olika destinationer är den tyngsta posten vad gäller resornas miljöpåverkan. Elflyg är än så länge bara en avlägsen dröm, så här gäller att välja tåg eller buss när det är möjligt. Bil kan också vara ett alternativ om man är ett större sällskap som reser ihop. Långsamma resor jag drömmer om 2022:

Cykel runt Garda

Gardasjön i norra Italien är ett paradis för aktiv turism och framförallt cykel. Dessutom förhållandevis enkelt att ta sig hit med tåg. Läs vårt reportage Cykelsemester i Italien – Gardasjön på två hjul för mer inspiration.

Tåg genom Kanada.

Jag har bilat genom Kanada i min ungdom, men nästa gång jag besöker landet skulle jag gärna hoppa på The Canadian i Toronto och fortsätta österut genom det gigantiska och übertrevliga landet.

Vandra i Sarek

Att uppleva en av Sveriges, och Europas, sista vildmarker till fots är något som fortfarande står på min bucketlist. Hoppas på 2022 för en episk vandring.

2. Lokalt och eko

Lägg pengarna på rätt saker. Hur man spenderar sin reskassa på plats spelar roll. Genom att välja familjeägda hotell och restauranger så bidrar du till att pengarna kommer lokalbefolkningen till nytta. Och när det gäller aktiviteter – välj arrangörer som är ekocertifierade eller har en hållbar approach.

Läs krönikan: Hur vet jag att hotellet är hållbart?

3. Sprid ut er

Skippa turistmagneterna. Hållbar turism handlar också om att vi måste sprida ut oss så att inte alla hamnar i en klump på samma plats. Efter några år av pandemi kanske vi blivit lite bättre på att hålla distans.

4. Stanna längre

Ju längre du stannar på ett resmål, desto mer bidrar du till den lokala ekonomin. Att hänge sig åt slow travel istället för speed tourism är också givande på det personliga planet – man kommer ner i varv och får helt enkelt mer ut av resan. Kan du jobba på distans? Ta del av 10 tips för att resa på heltid och bli digital nomad.

5. Bidra hemifrån

Många länder är beroende av turism, och för dessa har pandemin varit en stor prövning. I tider när vi inte kan resa i samma utsträckning så är det viktigt att inte glömma bort dessa länder. Varför inte skänka en julgåva till Act Svenska Kyrkan som har verksamhet i bland annat Burma, Colombia och Tanzania?

Gott nytt år, alla vagabonder!

Nya numret finns i butik. Eller köp det online!

Text: Fredrik Brändström • 2021-12-24
RestipsAnsvarsfull turism

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen