Annons
Annons

Hur reser jag från Bombay till Calcutta? undrar en Vagabondläsare. Vagabonds tåg- och Indienexpert Per J Andersson svarar. Foto: Getty Images och Jonas Gratzer

Indien

Resa från Bombay till Calcutta – hur gör jag? Reseexperten svarar

Jag hade tänkt ta mig genom Indien från Bombay till Calcutta kommande höst. Tips?

Text: • 2024-01-11 Uppdaterad 2024-06-14

Vagabonds Indien- och tågexpert Per J Andersson svarar: Det är nästan 190 mil mellan de båda indiska storstäderna, alltså ungefär avståndet från Treriksröset till Smygehuk. Som tur är finns det många sätt att resa från Indiens största stad som ligger på en halvö i Arabiska havet till staden vid Bengaliska viken som var huvudstad i brittiska Indien fram till 1911.

Framförallt finns många direkttåg som erbjuder flera olika klasser. Snabbast är Howrah Duronto Express som tar 27 timmar. En biljett med sovplats, inklusive filt, kudde, lakan och läslampa i bekväma klassen AC 2-tier kostar drygt 500 kr, medan en förstaklassbiljett går på ca 800 kr. Du behöver inte ta med matsäck. Frukost, lunch och middag lagas i tågets köksvagn och erbjuds vid din plats till lågt pris. Dessutom kliver godis-, snacks-, kaffe/te- och läskförsäljare på vid flera stationer och går genom tåget och säljer.

När man åker tåg i Indien är det okej att kliva ut på perrongen på stationerna längs vägen. På plattformarna vimlar det också av mat- och dryckesförsäljare. Te, kaffe, nyfriterade samosas, chips, jordnötter – allt brukar finnas. En sak du inte kan göra, vare sig på tåget eller perrongen, är att röka. Det råder strikt rökförbud även på utomhusperronger. Skönt för alla icke-rökare. Orolig för att bli kvarlämnad på perrongen? Lugn, när det är dags att åka tutar loket två gånger så du ska hinna gå ombord innan det rullar vidare.

Men varför åka raka vägen i ett svep? Passa på att stanna i Ajanta, med sina världsarvsklassade, buddhistiska grottempel, och i Bandhavgarh för en safari i en av världens tigerrikaste djungler. Boka tågbiljetter (och  logi och eventuell tigersafari) på resebyrå på plats i Indien. I princip ska man också kunna boka tågen på indiska sajten Rail Yatri, men hittills har man behövt indiskt mobiltelefonnummer och/eller indiskt bankkort för att göra det. Däremot kan du använda den indiska bokningssajten för att kolla vilka tåg som går, hur lång resan är och vad biljetterna kostar. Lite krångligt kan det vara att veta vad stationerna heter (vilket krävs för att hitta rätt tåg): stora städer som Delhi, Calcutta och Bombay har många olika stationer som trafikeras av fjärrtåg.

Vill du boka innan du reser till Indien så är det kort sagt enklare att kontakta Indcenresor, svensk generalagent för Indian Railways. De tar några hundralappar i bokningsavgift, men det är det värt.

Bon voyage!

Läs också:

Bäst i Bombay, enligt Malin Mendel

Calcutta – en pulserande metropol

Ayurveda i indiska Kerala


Text: • 2024-01-11
IndienRestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen