Annons
Annons
Illustration: Angelica Zander

Illustration: Angelica Zander

Restips

Resebarometern 2017 – Turkiet och USA förlorare, Grekland vinnare

Turkiet är förloraren och Grekland vinnaren i slaget om de svenska resenärerna. Årets upplaga av Resebarometern visar också att president Trump fått en del svenskar att skippa USA och åka någon annanstans.

Text: Per J Andersson • 2017-05-17 Uppdaterad 2021-06-23

Svenskarnas utlandsresande har ökat praktiskt tagit konstant sedan andra världskrigets slut. Sedan millennieskiftet har ökningstakten tilltagit. 2016 gjorde vi cirka 14 miljoner semesterresor utomlands med minst en övernattning. Räknar man in dagsresorna blir det drygt 18 miljoner resor.

När en turistdestination drabbas av terrorattentat minskar, naturligt nog, resandet dit. Däremot leder inte ökad oro i världen till att vi totalt sett reser mindre: när det brinner på destination A stannar vi inte hemma, utan bokar en resa till destination B. Dessutom glömmer vi snabbt, i alla fall om vi uppfattar att destinationen i grunden är en trygg plats. Resandet till Paris, Nice, Bryssel och London minskade direkt efter terrorattentaten, men var snart tillbaka på tidigare höga nivåer.

De senaste 25 åren har Turkiet etablerat sig som att av svenskarnas favoritsemesterländer. Nittiotalets bombattentat och hot från PKK-gerillan påverkade inte turisttillväxten nämnvärt. Men för första gången svek svenskarna Turkiet ifjol. Förra årets bombattentat och kuppförsök fick var sjunde resenär (drygt 13 procent) att välja bort Turkiet som resmål. Resebarometern visar att ännu fler (18 procent av alla resenärer) kommer att välja bort de turkiska stränderna i år.

Men iväg på utomlandssemester vill vi, hursomhelst, och så reser vi istället till våra nordiska grannländer – och Spanien, Italien och Grekland. Efter några turbulenta år med finanskris minskade turismen till Grekland. Men nu pekar allt uppåt. 2016 reste fler svenskar än någonsin till Grekland. Prognoser från resebolagen tyder på att resandet ökar ännu mer i år.

Frågan är hur de svenska resenärerna reagerat på det faktum att USA nu har ny president som vill stoppa flera nationaliteter från att resa till landet. Ifjol, före president Trumps tillträde, valde ingen bort USA som semesterland på grund av landets politik, enligt Resebarometern. Men i år är det annorlunda.
3 procent av resenärerna säger att de inte kommer att resa till USA under 2017 på grund av det politiska styret i landet.

Resebarometern 2017 – Turkiet och USA förlorare, Grekland vinnare
Trump och terror får oss att dra ner på USA- och Turkietresorna – och istället bege oss till Grekland och Spanien.

Med andra ord kan vi skönja en svag men tydlig Trumpeffekt på turismen, vilket bekräftas av turistorganisationen NYC & Company som i mars räknade med att runt 700 000 färre turister kommer till New York i år. Även de svenska resebyråerna Ticket, Resia och Amerikaspecialisten Swansons har rapporterat om att de i år säljer färre USA-resor än 2016.

Trygghet på resan är viktigt för svenska resenärer. En majoritet av resenärerna har hemförsäkring där det ingår 45 dagars reseskydd. Var tredje resenär uppger att de dessutom har betalat resan med bank-/kreditkort som innehåller en reseförsäkring. Däremot är det bara 7 procent av resenärerna som köper en separat reseförsäkring, antingen direkt från ett försäkringsbolag eller via researrangör/resebyrå.

– Som resenär måste man tänka på om man har rätt skydd för den typ av resa man ska göra. Riskfyllda aktiviteter, som bergsklättring och offpistskidåkning, omfattas generellt sett inte av reseskyddet i hemförsäkringen och då måste man skaffa någon form av separat reseförsäkring. Detsamma gäller om man ska studera utomlands, säger Mark Bartram, marknads- och kommunikationschef på Europeiska ERV.

Vart reser vi då helst? Svaret är att en förkrossande majoritet av våra resor äger rum i vår egen världsdel. Visst reser allt fler längre bort och visst känns världen därför allt mindre, men ändå går fortfarande 93 procent av svenskarnas semesterresor till ett resmål i Europa, visar Resebarometern.

Populäraste semesterlandet är och förblir Spanien, dit svenskarna gör över två miljoner semesterresor om året. Förklaringen är att Spanien lockar praktiskt taget alla ålderskategorier och att vi åker dit året runt. Om man generaliserar kan man säga att vi reser till Kanarieöarna på vintern, fastlands-Spanien (Barcelona, Andalusien etc) på hösten och våren och Mallorca på sommaren.

Tyskland har klättrat på listan de senaste åren och är sedan två år tillbaka svenskarnas näst vanligaste semesterland.

– Berlin lockar allt fler. Sedan får vi inte glömma att över två miljoner svenskar, bosatta i södra Sverige, har närmare till Tyskland än till Stockholm. Under sommaren besöker många Hamburg och stränderna på Tysklands nordkust, säger rese- och turismanalytikern Hans Remvig.

Thailand tappade en tredjedel av de turister som besökte landet 2015. Därmed halkar det asiatiska landet ner till tolfte plats och hamnar för första gången på många år utanför svenskarnas tio-i-topp-lista. 

– Framförallt tror jag att det handlar om en mättnad. Många har redan varit i Thailand och söker något annat. De som kan tänka sig att flyga tio timmar eller mer åker till bland annat Karibien, som växer starkt, även om det inte syns på topplistan, eftersom resandet dit går till flera små länder. Och både TUI och Ving satsar stort på Phu Quoc i Vietnam, som lockar före detta Thailandsresenärer, säger Hans Remvig. 

Även grannländer som Polen (+58 procent), som fått nya direktflyg från Sverige, och Norge lockade fler svenska turister 2016 än året innan (+47 procent). När det gäller Norge handlar det troligtvis till stor del om en gynnsammare kurs på den norska kronan. En annan förklaring kan vara att allt fler vill ha en aktiv semester, där Norge har mycket att erbjuda. 

Manligt och kvinnligt resande

Ser mäns och kvinnors resemönster likadant ut?

Nej, det finns flera mätbara skillnader, enligt Resebarometern. För det första: män reser något mer än kvinnor.

Resebarometern 2017 – Turkiet och USA förlorare, Grekland vinnare

En förklaring kan vara att män generellt har något högre löner än kvinnor, men också att män betydligt oftare än kvinnor åker på sport- och evenemangsresor: terrängcykla i Alperna, springa New York maraton, se en rockkonsert i London eller en fotbollsmatch i Manchester etc. Men det finns resor där kvinnorna utgör en något större andel än männen. Dit hör cityresor och sol- och badresor. 

Resebarometern visar också att män lite oftare bor på hotell än kvinnor som istället är överrepresenterade när det gäller att på semestern bo hemma hos släkt och vänner. Män reser oftare med personer från det egna hushållet, vilket vanligtvis betyder sin partner och sina barn, medan kvinnor oftare än män reser tillsammans med släktingar och vänner.

– Man skulle kunna sammanfatta det med att kvinnor är något mer sociala resenärer än mÙ�n, säger Hans Remvig, Resebarometerns statistiker

Hårda fakta: Vagabonds och Europeiska ERV:s Resebarometer 2017:

Resebarometern 2017 – Turkiet och USA förlorare, Grekland vinnare

Vilka länder reste du till 2016?

Tio-i-topp 2016 (Placering 2015)

1. Spanien (1)

2. Tyskland (2)

3. Danmark (3)

4. Storbritannien (4)

5. Grekland (5)

6. Italien (6)

7. USA (7)

8. Norge (12)

9. Finland (11)

10. Frankrike (8)

Och därefter kommer …  (Placering 2015)

11. Polen (15)

12. Thailand (10)

13. Kroatien (13)

14. Tjeckien (16)

15. Portugal (14)

16. Turkiet (9)

17. Cypern (18)

18. Österrike 17

19. Nederländerna (19)

20. Island (Ny på listan)

2. Så här fördelar sig resandet mellan världsdelarna:

Världsdel – Andel

Europa – 93 %

Asien – 10 %

Nordamerika – 8 %

Centralamerika – 4 %

Afrika – 3 %

Sydamerika – 1 %

Oceanien (Australien, NZ, stillahavsöarna) – 1 %

3. Valde du bort något land 2016 för en fritidsresa med övernattning?

Nej, jag valde inte bort något land 2016 83 %

Ja, jag valde bort …

… Turkiet 13 %

… Egypten 4 %

… Grekland 2 %

… Thailand 2 %

… Tunisien 1 %

… Frankrike 1 %

… Marocko 1 %

När det gällde Turkiet och Egypten svarade de flesta att de valde bort de länderna pga politiska oroligheter, terror och hot.

 

4. Varför reste du inte dit du tänkt 2016?

Terror, hot 10 %

Ogillar det politiska styret 8 %

Politisk oro 6 %

Kriminalitet 1 %

Sjukdomar, smitta, epidemier 1 %

Annan orsak 2 %

5. Finns det något land du väljer bort att resa till i år (2017)?

Nej, jag väljer inte bort något land i år 77 %

Ja, jag väljer bort … *

… Turkiet 18 %

… Egypten 4 %

… USA 3 %

… Thailand 2 %

… Tunisien 1 %

… Polen 1 %

… Ungern 1 %

… Grekland 1 %

… Israel 1 %

* De flesta valde bort de här länderna pga politiska oroligheter, terror och hot och för att de ogillar det politiska styret i landet.

6. Hur såg ditt försäkringsskydd ut 2016?

Hade hemförsäkring med reseskydd 85 %

Betalade med bank-/kreditkort som har reseförsäkring 56 %

Köpte extra reseförsäkring via försäkringsbolag eller researrangör 7 %

Hade enbart hemförsäkring 5 %

Hade ingen försäkring 0 %*

Annat2 %

* Fyra personer svarade att de rest helt oförsäkrade. Tre män och en kvinna. Men avrundat till närmaste heltal blir de fyra oförsäkrade resenärerna noll procent i vår statistik.

7. Hur många semesterresor utomlands gjorde du 2016

62 procent av svenskarna reste utomlands 2016, jämfört med 60 procent året innan. I snitt gjorde de som reste utomlands ifjol 2,5 resor och stannade borta i totalt 17 nätter.

1 resa 40 %

2 resor 29 %

3 resor eller fler 29 %

8. Hur många semesterresor i Sverige gjorde du 2016

1 resa 15 %

2 resor 16 %

3 resor eller fler 54 %

9. Hur bodde du på utlandsresan?

Hotell 61 %

Hos släkt och vänner 13 %

Hyrd stuga/hus/lägenhet 11 %

Eget fritidshus/lÙ�genhet 7 %

Camping 3 %

Kryssning 3 %

Vandrarhem 1 %

Annat 1 %

10. Med vem reste du?

Typ av sällskap – antal resor

Med personer från egna hushållet – 57 %

Med släkt och vänner – 23 %

Med kompisgäng – 9 %

Reste utan sällskap (på egen hand) – 4 %

Med särbo – 3 %

Med förening – 2 %

Annat – 2 %

11.Varför reste du?*

Sol- och badresa 25 %

Kultur-, musik-, sport- eller evenemangsresa 19 %

Cityresa 14 %

Besöka släkt och vänner 13 %

Delta/vara aktiv-resa (träna, vandra, åka skidor, golfa, cykla, springa etc) 7 %

Miljöombyte 6 %

Kryssning 4 %

Besöka eget semesterhus/egen lägenhet 4 %

Shopping 2 %

Annat 6 %

* Frågan löd: Vad var huvudsyftet med resan?

Om Resebarometern 2017

Vagabond har publicerat Resebarometern årligen sedan 2010. Den är Sveriges enda oberoende undersökning av svenskarnas resvanor. Resebarometern, som sedan 2016 görs i samarbete med försäkringsbolaget Europeiska ERV, är en totalundersökning som räknar antalet semesterresor oavsett resebolag, bokningsmetod och transportsätt. 

Årets undersökning genomfördes i mars 2017. Vi använde oss av en så kallad rekryterad webbpanel på 75 000 personer. Rekryterad betyder att man inte kan anmäla sig själv till panelen. Vi skickade ut undersökningen till 4’�100 personer. 1 000 personer genomförde hela undersökningen, medan 627 svarade att de rest i Sverige, men inte gjort någon utlandsresa.

Vi mäter utlandsresor med minst en övernattning och alla resor som görs av personer från 18 år som är bosatta i Sverige. 

Gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

Resebarometern 2016: Svenska folkets resvanor avslöjas

Vagabond korar: Årets 25 bästa resmål 2017

Resesajternas dolda avgifter – så undviker du extra kostnader


Text: Per J Andersson • 2017-05-17
RestipsGranskningar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top