Annons
Annons

Italien vimlar av mysiga byar, från norr till söder. Men vilken ska man välja för vårresan? Foto: Unsplash

Italien

Bästa italienska byn för en mysig semester?

Jag vill överraska min man och vuxna son med en resa till Italien. Vilken italiensk by skulle du rekommendera?

Text: Karin Wimark • 2024-02-24 Uppdaterad 2024-02-24

Det finns otroligt många mysiga byar i Italien så mitt bästa tips är att välja ett område ni är nyfikna på, hyr bil eller kolla tågförbindelser och utforska flera byar och platser. Ett hett tips, om möjligt, är att resa till Italien i exempelvis maj eller september för behaglig värme och färre turister.

Södra Italiens pärlor

På Sicilien väntar badorten Cefalu med vackra stränder och en mysig stadskärna – perfekt utgångspunkt för utflykter längs kusten. För en autenticitet ska du kolla in Castellamare del Golfo där du bor som en tvättäkta sicilianare. Staden var tidigare en bas för fångst av tonfisk och än idag kan du skåda fiskarna nysta upp morgonens nät medan du avnjuter en caprese-sallad på någon av hamnrestaurangerna.

Läs också: Västra Sicilien – övergivna byar, vandring och ö-luff

Cefalú är en mysig liten badort på Sicilien och en bra utgångspunkt för utflykter med tåg. Foto: Unsplash

Jag är personligen väldigt svag för Polignano a Mare med omnejd (som ligger på klacken i Apulien) – här hyr man med fördel bil och utforskar kusten, de pittoreska små städerna i området som Lecce, Ostuni och Alberobello. I området finns många fantastiska agriturismogårdar att bo på. Dessutom har ni nära till stenstaden Matera som 2019 utsågs till en av årets kulturhuvudstäder i Italien. Utforska den gamla stadsdelen Sassi di Matera som består av ett virrvarr av gränder, trappor, tunnlar och byggnader som är över 2 000 år gamla. 

Läs också: Södra Italiens vackraste byar – 6 favoriter

Hyr bil och utforska Apuliens vackra städer, vingårdar och agriturismo som ligger utspridda på klacken. Foto: Unsplash
Alberobello – är det någon gång man ska åka hit så är det under lågsäsong eller försäsong. Foto: Unsplash

Klassiska Toskana

Toskana är en storfavorit som aldrig går ur tiden. En region som lever upp till sin egen klyscha. Historiska städer, söta bergsbyar, vackra vinodlingar, stränder och dessutom ljuvlig mat. Skippa turisttäta Florens, Siena och Pisa och utforska de mindre kända byarna. Montalcino är en mysig medeltida stad i södra Toskana känd för de ikoniska brunello-vinerna. Vinälskaren missar förstås inte byn Greve in Chianti. Lucca är en annan favorit – en muromgärdad stad känd för Piazza dell’Anfiteatro, det ovala torget som ligger ovanpå ruinerna av en romersk amfiteater.

Botanisera bland vingårdar i Toskana. Byn Greve in Chianti är ett riktigt vinhub. Foto: Unsplash
Toskana är en klassiker som vimlar av mysiga byar att utforska. Hyr bil och besök flera byar under semestern. Foto: Unsplash

Italienska Rivieran

Sestri Levande och Camogli är två badorter strax söder om Genua värda att nämna för dig som lockas av Cinque Terre men gärna skippar turisthorderna. Tänk på Fellinifilmen La dolce vita och du närmar dig upplevelsen av liguriska Sestri Levante. Camogli är en lugn badort med pastellfärgade hus och en klapperstensstrand. Ett plus är att det är väldigt enkelt att ta sig hit med tåg från Milano via Genua, tågen stannar i centrala Camogli. Drömmer du om en italiensk bergsby dit massturismen ännu inte nått? I så fall är Civezza intill den Italienska rivieran ett hett tips. 

Upptäck kustbyar norr om Cinque Terre så som Sestri Levande. Foto: Unsplash

För mer italieninspiration:

Italien – missa inte redaktionens 25 guldkorn

Upptäck Italiens pittoreska öar i Lago Maggiore

25 guldkorn i Sydeuropa – redaktionens egna favoriter


Text: Karin Wimark • 2024-02-24
Italienfrågareseexperterna

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen