Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Antarktis

6 fantastiska platser du INTE borde resa till 2018

De är några av världens mest älskade och fascinerande turistmål. Men nu har bägaren börjat rinna över. På vissa håll börjar lokalbefolkningens tålamod ta slut. På andra är det platsens känsliga ekosystem som riskerar att ta skada från allt för många människor.

Text: Johanna Jackson • 2018-02-15 Uppdaterad 2021-06-22

Under 2017 duggade rubrikerna om överturism tätt i både svenska och utländska medier. I Barcelona, Mallorca och nu även på senare tid –  i San Sebastian – har befolkningen protesterat med aktioner och arga uppmaningar spraymålade runt om i städerna.

I Italien och Kroatien har flera resmål antingen infört eller planerar att införa, högre skatter och böter för turister som inte uppför sig. Flera exempel på städer där irritationen mot turister börjat sjuda finns även i Portugal och Nederländerna

Förutom att den globala turismen generellt har ökat har många resmål i södra Europa även fått ta emot turister som väljer bort oroliga resmål som Egypten, Turkiet och Tunisien.

Här är sex platser som medvetna turister bör överväga ifall de verkligen behöver besöka. Eller åtminstone – resa hit utanför högsäsong. 

1. Isle of Skye, Skottland 

Vackra Isle of Skye är ett av Skottlands mest ikoniska resmål. Här finns djupa sjöar, naturpooler och storslagna böljande landskap. Och lite för många turister. Under sommaren 2017 kom rapporter att öns vägsystem började krackelera från trycket av horder av besökare i bilar och husvagnar. 

Enligt BBC har den skotska polisen dessutom uppmanat turister att ”använda sitt sunda förnuft” och inte resa hit ifall de inte har bokat boende. Detta efter flera incidenter då turister rest till Isle of Skye utan att ha bokat, upptäckt att alla värdshus och hotell varit fulla och hört av sig till polisen för hjälp. 

Vart kan du åka istället? Vi rekommenderar Yttre Hebriderna på Skottlands västkust.

6 fantastiska platser du INTE borde resa till 2018
Isle of Skye

2. Antarktis 

Världens sydligaste punkt har inga permenenta invånare, men antalet besökare har ökat stadigt de senaste decennierna. På de senaste 30 åren har antalet turister ökat gånger 20 vilket har gjort att forskare oroar sig för kontinentens djur och ekosystem. Dels kan människor och båtar föra med sig främmande arter och bakterier som inte hör hemma här, dels innebär den ökande trafiken ökade föroreningar. Största hotet mot Antarktis är däremot inte turister, utan global uppvärming, enligt forskare. 

6 fantastiska platser du INTE borde resa till 2018
Antarktis.

3. Dubrovnik, Kroatien 

Den medeltida stadskärnan, det Adriatiska havet och de mysiga små gränderna, att Dubrovnik lockar är inte svårt att förstå. Men på senare år har kustpärlan börjat spricka i sömmarna. Förutom att intresset ökat bland turister efter stadens medverkan i kultserien Game Of Thrones så väller tusentals turister in i staden varje dag från kryssningsfartyg som ankrar utanför. På grund av detta vill stadens borgmästare Andro Vlahušić sätta ett maxtak på högst 4 000 besökare dagligen och begränsa antalet kryssningsfartyg. 

6 fantastiska platser du INTE borde resa till 2018
Dubrovnik.

4. Taj Mahal, Indien 

Imponerande Taj Mahal är en omåttligt populär turistattraktion beläget i indiska Agra. Men populariteten medför även problem i form av trängsel och slitage på de vackra marmorytorna. Varje år besöks det elfenbensvita mausoleet av drygt 8 miljoner turister. Därför vill myndigheter minska turismen och inför nu ett besökstak. Taket gäller dock bara för inhemska turister. Vill du ändå se världsarvet är ett bra tips att gå upp i ottan för att se underverket i soluppgången. 

Vill du ha inspiration till andra häftiga byggnadsverk att besöka? 11 ruiner du måste uppleva innan du dör

6 fantastiska platser du INTE borde resa till 2018
Taj Mahal

5. Santorini, Grekland 

Den ljuvliga vulkanön som tillhör Kykladerna besöks under högsäsongen mellan maj och september av drygt 10 000 kryssningsturister dagligen. I början av 2017 begränsas dock antalet turister som kommer med kryssningsfartyg till max 8 000 per dag. 

Vart åka istället? 10 grekiska öar du förmodligen aldrig hört talats om

6 fantastiska platser du INTE borde resa till 2018
Santorini.

6. Barcelona, Spanien

2017 slog turismen till Spanien rekord för det femte året i rad. Enligt Reuters besökte hela 82 miljoner utländska turister landet och flest reste till Katalonien, där Barcelona ligger. Trots terroristattacker, arga aktioner från lokalbefolkningen som till exempel äggkastning mot turister och oroligheter i samband med den katalanska folkomröstningen om självständighet tycks Barcelonas dragningskraft vara hejdlös. 

Fortfarande sugen på Spanien? Hitta alternativ i 18 underbart charmiga byar i Spanien

6 fantastiska platser du INTE borde resa till 2018
Barcelona.

Vill du ha mer inspiration till härliga platser som ännu inte är överexploaterade? Varje år listar vi på Vagabonds redaktion de hetaste resmålen för det kommande året. I 2018 års lista fokuserade vi på platser utanför allfarsvägarna. Läs artikeln här.


Text: Johanna Jackson • 2018-02-15
AntarktisGreklandIndienKroatienSpanienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen