Juni är peaken på året i gay-Berlin. Då pågår nämlingen två parallella pridefestivaler. Foto; Thinkstock.

Juni är peaken på året i gay-Berlin. Då pågår nämlingen två parallella pridefestivaler. Foto; Thinkstock.

Restips

Gayvänlig cityguide till Berlin

Med en uppsjö festivaler och en gaykultur med gamla anor är Berlin ohotad i titeln som Europas HBTQ-huvudstad. Här är den kompletta guiden för en regnbågshelg i Berlin!

Text: Sofia Sofroniadou • 2015-04-10

Färgglada regnbågsflaggor som vajar i vinden, lastbilsflak fyllda av vältränade överkroppar nedstoppade i tighta läderbyxor, välansade pojkfrisyrer i sjömanshattar och kraftigt sminkade transvestiter som alla dansar till pumpande elektronisk musik.

Under en vecka i juni förvandlas Berlin till en regnbågsstad. Då pågår nämligen två parallella gaypridefestivaler i staden. Men det är inte enbart utbudet på festivaler som gjort Berlin till navet i dagens HBTQ-värld. 

Gayvänlig cityguide till Berlin
Gaylivet i Berlin koncentreras till stadsdelarna Schöneberg, Kreuzberg och Friedrichshain. Foto: Thinkstock.

Redan 1896 startades världens första gaytidning i Berlin. Åren fram till Hitlers maktövertagande 1933 var Berlin en Gayvänlig stad med hundratals nattklubbar och gaybarer. Under nazitiden ledde förföljensen till att homosexuella marginaliserades. Idag har staden återtagit sin status sin gayhuvudstad. Definitionen “gayklubb” har suddats ut, många klubbar kallar sig istället för gay friendly, gayvänliga, och har en blandad publik. Det finns dock barer och andra nöjesinstanser som riktar sig enbart åt en HBTQ-publik där reglerna för vem som får delta kan vara väldigt restriktiva.

Dagens gayliv koncentreras främst till stadsdelarna Schöneberg, där fetisch- och läderscenen är störst och Kreuzberg där en mer alternativ gayscen har utvecklats. Men på senare tid har även stadsdelen Fredrichschain bubblat upp och tagit alltmer utrymme på gaykartan. 

Boende

Schoenhouse Apartments ligger centralt i Berlins Mitte mellan Alexanderplatz och Prenzlauer Berg och rymmer mellan 2–6 personer. Priser från 75 euro/natt.
Schönhauser Allee 185, schoenhouse.de

Toms Hotel i Berlins gaydistrikt Schöneberg, hotellet har även en egen gaybar och gratis wifi uppkoppling. Priser från 60 euro/natt.
Motzstraße 19, toms-hotel.de

Robs Berlin leather apartments är lägenheter i Schöneberg med egna gallerförsedda lekrum under temat “Play and stay”. Priser från 275 euro för 2 nätter.
Fuggerstrasse 19, rob-berlin.de

Gayvänlig cityguide till Berlin
RoB Berlin Apartments. Gayvänligt boende i Schöneberg.

Aktiviteter

Galerie-Studio St-St är ett galleri drivet av transvestiten Juwelia, fyllt av objekt från den transsexuella världen, beläget i trendiga Neukölln. Se till att ditt besök blir en fredag- eller lördagskväll då värdinnan Juwelia och hennes assistent Zsa Zsa bjuder på scenshow med musik och ett glas vin till självkostnadspris.
Sanderstrasse 26. Finns på Facebook, sök på Galerie-Studio St-St

Schwules museum, gaymuséet i Kreuzberg öppnade redan 1985 och verkar för att bevara, visa och upplysa om HBTQ-historia, konst och kultur. Entré 5 euro. Alla dagar utom tisdagar till 18, lördagar till 19.
Mehringdamm 61, schwulesmuseum.de

Schwuz i Kreuzberg är Berlins kulturella center för homosexuella med pågående events och aktiviteter näst intill dagligen. Fredagar- och lördagar är det klubb med olika typer av musik varje gång.
Mehringdamm 6, schwuz.de

Kaféer

Flax Bistro & Bar. För den lite yngre publiken. Öppet till 03 alla dagar utom fredag och lördag då man håller öppet till 06. På söndagar serveras brunchbuffé mellan kl 10 och 17 för 8 euro.
Chodowieckistrasse 41, Prenzlauer Berg, flax-berlin.de 

Vögelchen beläget i trendiga Kreutzberg är en hipp bar/kafé/klubb med mixat klientel. Öppnar kl 14 och stänger när sista gästen går hem, förutom söndagar då det stänger 01.
Eisenbahnstrasse 6, birdstoldme.blogspot.de

Cafe Morgenrot, en mötesplats i Prenzlauer Berg för politiskt vänstervridna och liberala människor som vill träffa likasinnade. Här finns även en stor informationstavla med aktuella events i Berlin. Måndagar stängt, övriga dagar öppet till 01.
Kastanienallee 85, cafe-morgenrot.de

Gayvänlig cityguide till Berlin
Vögelchen, hipp bar i Kreuzberg. Foto: Vögelchen.

Klubbar

Homopatik, startade först i italienska Bologna men flyttade för några år sedan till Berlin. Klubben huserar i tre våningar med utegård och anordnas den tredje fredagen i varje månad. Klubben stänger någon gång under söndagen.
Markgrafendamm 24c, Fredrichschain. aboutparty.net

Chantals House of Shame, är klubbkvällen som överlevt i hela 15 år och fortfarande fyller lokalerna varje torsdag på Bassy Club. Öppet: 23–08.
Schönhauser Allee 176A, Prenzlauer Berg, facebook.com/ChantalsHouseofShame

Apollo Splash Club är den största bastuklubben för homosexuella män i Berlin. Öppet: 12–07 vardagar och under helger öppet fre-mån nonstop.
Kürfurstenstrasse 101, Mitte, apollosplashclub.de

Gayvänlig cityguide till Berlin
Bögvänlig bastu på Apollo Splash Club.

Lab:oratory är fetischklubben för den extreme. Här anordnas nämligen events under namnen: “Friday fuck”, “Yellow facts”, “Fausthouse” och “Naked sex party” och endast män är välkomna. Entrén till Lab:oratory ligger på baksidan av gayvänliga technoklubben Berghain.
Am Wriezener Bahnhof, Fredrichschain, lab-oratory.de

SilverFuture är en loungebar belägen i nytrendiga Neukölln som främst blivit en mötesplats för lesbiska kvinnor och deras vänner, trots att klientelet är uppblandat med en del hipsters och gaykillar. Då och då anordnas kabaréer, karaokekvällar och drag-shows men en vanlig kväll spelas främst indie och rock. Öppet varje dag till kl 02, tor–sön till 03.
Weserstrasse 206, silverfuture.net/cms

Möbel-Olfe var tidigare en butik där man sålde just möbler innan det blev en välbesökt bar för Berlins HBTQ-personer. Belägen på bottenvåningen av ett nedlagt varuhus i tio våningar kan den ibland vara lite svår att hitta. Förvänta dig inte att få en sittplats i den relativt lilla men väldigt populära baren. Torsdagskvällar är klientelet främst HBTQ-personer.
Reichenberger Strasse 177, Kreuzberg, moebel-olfe.de

Festivalkalender:

Maj
8 Unit Festival unit-festival.com/

Juni
20–21 Lesbisch-schwules Stadtfest Berlin. regenbogenfonds.de
21–27 Berlin Gay Pride (CSD Berlin) csd-berlin.de/

Juli
17 Gay night at the Zoo gay-night-at-the-zoo.de

Augusti
8 Lesbischwules Parkfest Friedrichshain parkfest-friedrichshain.de/

September 
12–13 Folsom Europe folsomeurope.co

Oktober
2–4  Gay Rubber and Fetish Weekend, blf.de
16 Hustlaball, hustlaball.de

November
5–8 Gay Skinhead Weekend blf.de

Tips!
Berlin är en djungel av evenemang-, aktiviteter och hippa tillställningar och det är inte alltid så tydligt vem eventet riktar sig till, därför är ett bra tips att leta reda på ett exemplar vardera av gratistidningarna Blu och Siegessäule, inriktade på Berlins gayscen. Håll utkik efter anslagstavlor, plocka på dig flyers som ligger utspridda på de flesta kaféer, barer och klubbar och planera endast början av kvällen, låt den sedan ta dig dit du vill!

Läs även:


Text: Sofia Sofroniadou • 2015-04-10
RestipsTysklandBerlin

Scroll to Top