Annons
Annons
Vy övre bro och filmaffisch på Wonka.

Gå i chokladmästarens fotspår och besök chokladfabriker i Europa. Här är 5 destinationer för chokladälskaren. Foto: Getty Images/Filmstaden

Europa

5 destinationer för chokladälskande Willy Wonka-fans

Den nya filmen om chokladmästaren Wonka är en dröm för alla chokladälskare. Följ med till 5 chokladdoftande platser i Europa du inte vill missa!

Text: • 2023-12-13 Uppdaterad 2023-12-11

Inför premiären av nyinspelningen av Willy Wonka har resebokningssajten Momondo samlat fem destinationer för chokladälskaren. Vi tog del av deras tips här nedan.

1. Barcelona

Churros och choklad

Barcelona anses kanske inte vara den mest klassiska chokladdestinationen, men en gömd pärla när det kommer till lokala specialiteter. Här finns exempelvis chokladbutiken Bubo, med chokladtårtor som en gång i tiden blivit omnämnda som världens bästa, i konditor-VM i Lyon. Här finns också klassiska spanska churros som doppas i smält choklad! Missa inte heller ett besök till Barcelonas eget chokladmuseum, Museu de la Xocolata, där chokladmästare berättar bakgrunden till chokladen och hur den tillverkas.

Läs också: Här hittar du Barcelonas bästa tapas

2. Köln

Chokladhistoria i filmisk fabrik

Tyska Köln är definitivt en destination som bör finnas med på listan för chokladälskare – mycket tack vare tillverkaren Stollwerck, som under en period var den näst mest importerade chokladen i hela USA. Här finner du dessutom en fabrik som delar många likheter med chokladfabriken från filmvärlden, i form av Kölns massiva chokladmuseum. Här kan resenärer se hur choklad tillverkas, gå på provning med en chokladsommelier och botanisera i chokladbutiken. Lägg därtill en 3 meter lång chokladfontän och chokladälskaren har underhållning och kunskap i timmar.

Älskar du choklad är ett besök på Schokoladenmuseum en kul aktivitet för den som besöker Köln. Foto: Getty Images

3. Toscana

Choklad på italienskt vis i Chocolate Valley

Det är inte alla som vet att Toscana har ett område som doftar choklad! Området Chocolate Valley sträcker sig mellan Pisa, Pistoia och Prato och har blivit känt för sin stora koncentration av chokladtillverkare. Besök historiska Amedei med chokladpraliner och vintagechoklad eller pionjären Roberto Catinari för en oförglömlig chokladupplevelse.

Läs också: Italien – missa inte redaktionens 25 guldkorn

Toskana är mycket mer än historiska byggnader och vingårdar. Foto: Getty Images

4. Tain-l’Hermitage, Frankrike

Upptäck din favorit kakaoböna i L’hermitage

På den franska landsbygden, i hjärtat av Rhônedalen ligger en chokladvärld av hög kvalitet dit tiotusentals chokladälskare vallfärdar årligen. Fabriken (och skolan) Cité du Chocolat Valrhona à Tain-l’Hermitage bjuder på en historielektion som går tillbaka till kakaons början. Testa de interaktiva utställningarna, och känn på kakaons doft “in-action”. Om du inte fått nog, kan du avsluta dagen med ett besök på restaurangen som erbjuder rätter gjorda på en mängd olika kakaobönor.

Läs också: De förverkligade sin bed & breakfast-dröm i Frankrike

Lär dig mer om chokladtillverkning i Frankrike. Foto: Unsplash

5. Zurich

Upplev chokladsafari i världsklass

Det finns få ställen som är så synonyma med choklad som Schweiz. I detta chokladrike vandrar kakaobönor och praliner hand i hand, och Zurich är epicentrum för allt som gäller choklad. Besök världens största chokladfabrik Lindt Home of Chocolate vars adress talar för sig självt, med gatunamnet Schokoladenplatz. Eller ta en hel fullfjädrad “chokladsafari” hos lokala tillverkaren Garçoa.

Kombinera stadsvandringen med en chokladkurs eller rundvandring hos någon av stadens chokladtillverkare. Foto: Getty Images

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: • 2023-12-13
EuropaRestipsListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen