Annons
Annons

Vilken strand är vackrast i Europa enligt världens resenärer? Foto: Getty images & Unsplash.

Restips

Europas vackraste stränder 2022

Vetemjölssand, runda varma stenar eller dramatiska klippor? Vad är en vacker strand för dig? Så här svarade resenärer från hela världen på frågan om vilken som är Europas allra vackraste strand år 2022.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-08 Uppdaterad 2022-08-08

10. Hel

Helhalvön, Polen

Du behöver inte åka långt för att besöka Europas tionde vackraste strand! Den hittas nämligen på Helhalvön vid Gdańskbukten på den Polska rivieran och bjuder på hela 35 kilometer sandstrand. En kort tågresa från Gdynia eller kurorten Sopot, med staden Gdansk i periferin. Tänk att Östersjön kan vara så vacker!

Lästips: Mini-guide till Sopot på Polska rivieran

Helhalvön i Polen. Foto: Gettyimages.

9. Plage de Santa Giulia

Korsika, Frankrike

På Korsikas södra sida hittas den vackra viken Santa Giulia. Klarturkost vatten, dramatiska berg, och vit sand. Stranden Plage de Santa Giulia räknas till öns mest fotogeniska strand.

Lästips: Segla i medelhavet – Sardinien & Korsika

Plage de Santa Giulia på Korsika. Foto: Getty images.

8. Elafonissi

Kreta, Grekland

Den rosa stranden! Elafonissi är en obebodd ö utanför sydvästra Kreta som går att vada till genom ett sandrev. Här har finmalda snäckskal färgat sanden rosa. Sandrevet är även populärt som badstrand.

Lästips: Charmiga byar och sköna stränder – 10 favoriter på Kreta

Stranden Elafonissi utanför Kreta. Foto: Getty images.

7. Baia delle Zagare

Apulien, Italien

Garganohalvön ligger vid Italiens klack, och utgörs delvis av en nationalpark. Baia delle Zagare, apelsinblomsviken, är den kändaste stranden med två kalkstensformationer i vattnet. Här badar du vid kalkstensklippor i det turkosa Adriatiska havet!

Lästips: Apulien – en roadtrip på Italiens klack

6. Monolia

Lichadonisia, Grekland

Kallas även för Greklands Seychellerna! Ögruppen Lichadonisia består av ett kluster av små öar med rev mellan och nås med båt från staden Kavos på fastlandet. Stranden Monolia hittar du på ön med samma namn. Skeppsvrak, sälar och strandbar utlovas.

Ögruppen Lichadonisia i Grekland. Foto: Getty images.

5. Cala Mitjaneta

Menorca, Spanien

Omgiven av skog ligger badplatsen Cala Mitjaneta på södra delen av ön Menorca. Stranden är bara 2×40 meter stor och nås genom en kortare promenad. Den paradisiskt gröna ön Menorca har även kallats ”Spaniens bäst bevarade hemlighet”!

Cala Mitjaneta på den spanska ön Menorca. Foto: Getty images.

4. Cala Goloritzé

Sardinien, Italien

Sardiniens juvel! Cala Goloritzé är knappast listans mest tillgängliga strand, du når den genom att antingen vandra i över en timme eller via havsvägen. Men den som faktiskt tar sig fram bjuds på superb snorkling och vacker badutsikt över bergen.

Lästips: 10 guldkorn på Sardinien

3. Praia do Porto do Seixal

Madeira, Portugal

Den svarta sandstranden! På norra sidan av den portugisiska ön Madeira hittar du Praia do Porto do Seixal. Här solar du på svart sand och badar i Atlanten.

Lästips: Madeira – äventyrsön i Atlanten

Den svarta stranden Praia do Porto do Seixal på Madeira. Foto: Getty images.

2. Playa de Bolonia

Andalusien, Spanien

Sola i sanddyner med utsikt över Afrika! Playa de Bolonia är fyra kilometer lång och har flera strandbarer och möjligheter till olika vattenaktiviteter – däremot behöver du ta med dig eget parasoll eftersom här saknas solstolsuthyrning. Stranden ligger nära surforten Tarifa varifrån du når Tanger i Marocko med färja på bara en timme.

Lästips: Roadtrip med husbil – på slingrande vägar i Andalusien

Stranden vid den spanska staden Bolonia. Foto: Wikimedia commons/Roland Geider.

1. Praia de Porto Santo

Madeira, Portugal

Den vackraste stranden av dem alla är (trumvirvel): Praia de Porto Santo. Även kallad den gyllene stranden. Stranden hittas på vulkanön Porto Santo utanför Madeira och är hela nio kilometer lång. Stranden har listats som ett av Portugals sju underverk och är känd för sin silkeslena sand och rena vatten. Det kanske bästa? På Porto Santo råder behagligt klimat året runt, på sommaren ligger temperaturen runt 26 grader och på vintern blir det aldrig kallare än 17. Om sanden även har läkande egenskaper lämnar vi till dig att prova själv!

Lästips: 7 anledningar att besöka Madeira

Den gyllene stranden! Foto: Getty images.

Bonustips

Som så många populära ställen i världen: undvik högsäsong om du inte gillar att samsas med andra turister. Flera av stränderna i listan är små och blir därmed snabbt fulla. Höst och vår är ofta bäst!

Om listan

Listan baseras på en undersökning gjord av European Best Destinations som ställt frågan till 11.780 resenärer från 78 länder. Stränder som toppat listan kan inte finnas med två år i rad och max tre gånger (undersökningen har gjorts sedan 2009). Här hittar du hela listan med årets 22 vinnare – spana även in tidigare vinnare för ännu mer strandinspiration!


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-08
RestipsSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen