Annons
Annons
Nominerad till Årets stilist. Per J Andersson i rummet på Pera Palace i Istanbul där Agatha Christie bodde när hon skrev Mordet på Orientexpressen. Foto: Håkan Elofsson

Nominerad till Årets stilist. Per J Andersson i rummet på Pera Palace i Istanbul där Agatha Christie bodde när hon skrev Mordet på Orientexpressen. Foto: Håkan Elofsson

Restips

Vagabondskribent nominerad till Årets stilist

Vagabondskribenten Per J Andersson har i konkurrens med Sveriges samtliga journalister nominerats till utmärkelsen Årets stilist för sina resereportage.

Text: Redaktionen • 2017-05-12 Uppdaterad 2021-06-23

Vagabondskribent nominerad till Årets stilist
Per på reportageresa i Indien 1986, året innan han var med och startade Vagabond.

Det är journalisternas fackförbundstidning Journalisten som för femte året utser Sveriges mest välformulerade journalist. Tidigare år har bland andra Karin Thunberg (frilans/Svenska Dagbladet), Björn af Kleen (Dagens Nyheter) och Johar Bendjelloul (Sveriges Radio) vunnit.

I år är Vagabondmedarbetaren Per J Andersson nominerad tillsammans med två andra kandidater. Motiveringen lyder: ”Per J. Andersson har förnyat resereportaget, så att världen blivit tydligare för oss, både i det sinnligt konkreta och det abstrakt samhälleliga. En konflikt ligger ofta som grund för kompositionen; mångfald och precision i ordvalet låter oss se, höra, känna och lukta fuktiga förortsmarknader och ruttnande palats. Böljande långa meningar, oväntade samordningar och träffsäkerhet i uttrycket förmedlar den dröjande hållning som stämmer läsaren till reflexion.”

Per var med och grundade Vagabond för 30 år sedan och har rest och skrivit om framförallt Europa och Indien. Han har författat flera guide- och reportageböcker, en dokumentärroman och senast den filosofiska reseboken För den som reser är världen vacker (Ordfront 2017, läs mer om boken här!), där han söker svar på varför människan är så besatt av att resa.

I Vagabond har han senaste året skrivit reportage om bland annat Orientexpressen Paris-Istanbul (som du kan läsa här!), indisk mat i London, klassiska kvinnliga vagabonder (läs här!) och den indiska delstaten Goa (läs här!). 

Till tidningen Journalisten säger han att nomineringen känns ärofull, ”särskilt när man tänker på konkurrensen där ute.”

– Jag är intresserad av språket. Jag har en ambition att det inte bara ska vara förståeligt utan också vacker, utan att bli överlastat och konstlat. Det är en balansgång. Det måste finnas en vilja att berätta, men det får inte bara vara information utan det måste vara information på ett angenämt sätt. Det ska förena nytta och nöje, säger Per J Andersson till Journalisten.

De två andra nominerade är Torbjörn Nilsson, som bevakar politik i Expressen, och Sandra Lund, som är samhällsreporter på Arbetet.

7 juni meddelas vem som vunnit.

Fotnot: Läs mer om Årets stilist i Journalisten! Per vann 2010 utmärkelsen Årets journalist, som delas ut av Sveriges Tidskrifter.


Text: Redaktionen • 2017-05-12
Restips

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen