• Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Städerna vi älskar mest i Italien – svenskarnas topp tio

  Italien är ett älskat resmål av många svenskar. Här är de städer som fått flest hotellbokningar av svenska resenärer hos Booking.com mellan 2010 och 2019 – det senaste årtiondets topp tio!

  Städerna vi älskar mest i Italien – svenskarnas topp tio
  De tio mest besökta städerna i Italien bland svenskar det senaste årtiondet. Foto: Gettyimages.

  10. Verona

  Romeo och Julia-staden

  Känd för sin kultur och välbevarade amfiteater lockar Verona svenska turister varje år. Och visst har den ett romantiskt skimmer över sig – det är här Shakespears Romeo och Julia-drama utspelar sig. Verona ligger vackert i norra delen av landet, bara en kvart med tåg till Gardasjön och drygt en timme till både Venedig och Milano. Missa inte sommarens operor i den enorma amfiteatern!

  Romantik och operor i Verona. Foto: Gettyimages.

  9. Bologna

  Mat-konnessörens mekka

  Huvudstaden i gourmet-regionen Emilia-Romagna! Regionen varifrån både parmaskinkan och Parmigiano-Reggiano urpsrungligen kommer. Bologna har därför inte helt oväntat fått smeknamnet "la grassa" (den feta) och syftar alltså till stadens kulinariska traditioner. Kortattat: i Bologna äter du gott! Här finns dessutom världens äldsta universitet, ett historiskt centrum och bergskedjan Apenninerna som lockar i bakgrunden.

  Frossa italienska delikatesser i Bologna. Foto: Gettyimages.

  8. Neapel

  Oslipad charmör

  För vissa är Neapel bara avgasrök, slitna fasader och maffia. För andra precis den där oslipade diamanten man letar efter på sin resa. En stad där allt fortfarande kan hända, och där den billigaste kvarterskrogen på hörnet kan lyckas gifta sig med smaklökarna på precis rätt sätt. Neapel är även en bra utgångspunkt för båtluff mellan öarna i Neapelbukten, en tur till den nog så pittoreska Amalfikusten – eller upp på den aktiva vulkanen Vesuvius topp. 

  Neapel med vulkanen Vesuvius i bakgrunden. Foto: Gettyimages.

  7. Alghero

  Sardiniens magnet

  Alghero har länge varit ett populärt resmål bland svenska resenärer – och populariteten verkar hålla i sig. Staden ligger precis intill havet på ön Sardinien. Stadens gamla stadsdel omges av en stadsmur och är full av smala gränder med restauranger och caféer. Det, i kombination med många badstränder både i och nära staden, gör det enkelt att förstå varför svensken tenderar att återvända hit  år efter år.

  Sardiniens populära resmål stavas Alghero. Foto: Gettyimages.

  6. Bergamo

  Världsarv i kombo med Comosjön

  Ta linbanan upp till den gamla stadsdelen i Bergamo för en pittoresk stad att strosa i. Väl däruppe börjar du med fördel med en drink på balkongen till restaurangen precis där linbanan slutar. Här har du magnifik utsikt över staden vars gamla del utsetts till världsarv av Unesco. Bergamo är även en bra utgångspunkt för utflykter till Comosjön, tåget till Lecco tar fyrtio minuter. 

  Ta linbanan upp till Citta Alta, Bergamos historiska stadsdel. Foto: Gettyimages.

  5. Pisa

  Mer än bara ett lutande torn

  Få är de resenärer som aldrig hört talas om "lutande tornet i Pisa". Världens antagligen mest kända byggnadsfiasko. Och även om själva tornet ärligt talat inte är så mycket mer spektakulärt än vad det låter – ett torn på sniskan – och turisthorderna runtomkring ganska så outhärdliga, så är Pisa faktiskt en mycket trevlig stad med mysiga gränder och Arnofloden som slingrar sig igenom. Dessutom en bra utgångspunkt med direktflyg till Sverige och närhet till havet, Florens och Toscanas undersköna natur!

  Så här ödsligt är det bara vid det lutande tornet i Pisa på bild... Foto: Gettyimages.

  4. Florens

  Konstens högborg

  Toscanas huvudstad och om du frågar florentinarna själva: Italiens viktigaste. En stad med lång historia av konst och kultur, här ser du både Michelangelos Davidstaty och Botticellis målning Venus födelse på nära håll – för att bara nämna några. Arnofloden slingrar sig även genom Florens och beger du dig till andra sidan, Oltrarno, så får du inte missa den delikata rosenträdgården Giardino delle Rose och en aperitivo på torget Santo Spirito.

  Kulturen och den klassiska konstens högborg - Florens! Foto: Gettyimages.

  3. Venedig

  Kanalernas huvudstad

  Sjungande gondoljärer, smala kanaler, pastellfärgade husfasader och mängder av pittoreska gränder. Om du prickar in de lite svalare vår- eller höstdagarna när de värsta turisthorderna försvunnit så kan Venedig vara precis den klyscha du antagligen redan hört talas om: romantikens stad. Inte så konstigt att vi svenskar fortfarande så gärna reser hit!

  Romantisk weekend till Venedig är fortfarande mycket populärt! Foto: Gettyimages.

  2. Milano

  Modemekkat

  Milano är inte bara ett mekka för den som älskar design och mode, staden känns dessutom som en levande modevisning i sig. Mer välklädda invånare får man leta efter! Mitt i staden står den vackra gotiska katedralen som du dessutom kan besöka på taket. Milano är hemvist till en av Europas vackraste tågstationer – värd ett besök även för den som inte ska resa!

  Bege dig upp till den gotiska katedralens tak för utsikt över Milano. Foto: Gettyimages.

  1. Rom

  Den eviga staden

  Det skulle kunna låta tjatigt med Rom som resmål, men faktum är att vi inte verkar kunna få nog av "den eviga staden". Och visst har Rom något att erbjuda även för den som besöker staden för andra, femta ja även tionde gången. Ett levande museum för den som gillar historia, en levande stad för den som föredrar mysiga gränder och ett enormt restaurang och bar-utbud. I det här fallet verkar faktiskt alla vägar bära till Rom.

  En evig favorit: Rom – eller Roma, som italienarna själva säger. Foto: Gettyimages.

  Full av tavernor, osterior, pasticcerior, gelaterior... Foto: Gettyimages.

 • Få vagabond.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!