Annons
Annons
Känguru, bergstopp och turkost vatten.

Från vinfält i Australien till snötäckta alptoppar i Schweiz. Här är resmålen som är absolut hetast 2024 enligt American Express. Foto: Getty Images

Nyhet

Ny undersökning: Här är de populäraste resmålen 2024

Från trendiga vinområden i Australien till Sardiniens solmecka Costa Smeralda. Här är årets 10 hetaste resmål – enligt American Express.

Text: Karin Wimark • 2023-11-29 Uppdaterad 2023-11-29

American Express lanserar årligen en lista över destinationer som är extra heta just nu, baserad på bokningar och företagets över 7000 reseexperter. Inför reseåret 2024 har de nu presenterat 10 vinnare världen över. Här är hela listan:


Adelaide Hills, Australien

Vinområde i söder

Strax utanför Adelaide ligger denna omtalade vinregion med charmiga byar, finstämda pinot noir-viner och en matscen som bubblar. Adeleide Hills är mogen för besökare, skriver American Express vars bokningsdata avslöjar att Australien som destination har ökat med nästan 800 % hos Gen-Z och Millenials sedan 2019.

Vagabond tipsar: Om du befinner dig på drömresan i Australien, passa på att kolla upp den ikoniska tågresan ”Great Southern” som tar dig mellan Adelaide och Brisbane. Läs också: Vagabonds drömresa – 7 veckor i Australien och Nya Zeeland

Känguru i vinfält
Adelaide Hills är känt för sina vinodlingar, restauranger och mysiga byar. Foto: Getty Images

Porto Cervo, Italien

Glamouröst på Sardinien

Sardiniens glamourösa smaragdkust är ett alternativ för dig som längtar till Amalfikusten i italien, men vill bort från fastlandets turisthorder. Porto Cervo är huvudorten där du kan spana på lyxiga båtar, äta gott och njuta av atmosfären. Eller så hyr du bil och utforskar kustens pittoreska vikar och gömda pärlor.

Vagabonds tips: Ta färjan ut till Maddalenaöarna för en mer genuin upplevelse och Italiens kanske vackraste vatten. Läs vårt reportage från området.

Badvik med turkost vatten och karga klipopor.
Ett stenkast från hamnstaden Porto Cervo ligger Maddalenaöarna med Europas kanske klaraste vatten. Foto: Getty Images
Vik med båtar.
Porto Cervo är hamnstaden som lockar turister till Sardiniens norra kust. Foto: Getty Images

St. Kitts & Nevis

Äventyr i Karibien

Äventyrliga St. Kitts och Nevis lockar med svarta sandstränder och tropisk regnskog. Dessutom har öarna ett vulkaniskt ursprung vilket platsen optimal för dykning. Visste du förresten att här finns Karibiens sista järnväg? Järnvägen byggdes mellan 1912-1926 för att transportera socker från fälten till huvudstaden Basseterre. Idag kan du följa med på en tur genom öns historia och vackra natur på det så kallade St.Kitts Scenic Railway.

Läs också: Karibien för nybörjaren – 12 saker du inte får missa!

Tropisk ö med växter och utsikt över havet.
Karibien är inte bara vita sandstränder. Här väntar äventyrliga vulkanöar och historiska kvarlämningar. Foto: Getty Images

Niseko, Japan

Vintrig snackis

Kombinationen av Japans unika skidåkning, varma gästvänlighet, heta källor och spännande matkultur gör landet svårslagen som vinterdestination. Niseko består av fyra skidorter med en off-piståkning som kommer få puderälskare att dreggla. Addera lokal mat, öl och handgjorda japanska whiskeys följt av ett bad i någon av de traditionella heta källorna (onsen).

Vagabond tipsar: Läs vårt reportage från området här.

San Miguel de Allende, Mexiko

Konstnärlig oas

Ett par timmar norr om Mexico City ligger denna färggranna stad som är känd för sin matkultur, färgstarka gator och vackra arkitektur. San Miguel de Allende har varit en plats för konstnärer länge och idag kan du fynda hantverk i vart och varannat hörn.

Vagabond tipsar: Läs också vår cityguide till Oaxaca – Mexikos gastronomiska hjärta.

Gata med röda och gula hus i Mexiko.
Färgglad, kreativt och vackert i San Miguel de Allende i Mexiko. Foto: Unsplash

Santa Fe, New Mexico, USA

Kreativt i New Mexico

Huvudstaden i New Mexico ligger vackert belägen vid foten av de majestätiska bergen Sangre de Cristo och har länge lockat artister, författare och kreatörer från hela världen. 2024 är ett speciellt år då modeveckan Santa Fe Indigenous Fashion Week lanseras i staden.

Seychellerna

Inte bara stränder

Vita stränder och svarta klippor är sinnebilden av Seychellerna. Men här finns också djungelvandringar, djuphavsfiske, korallrevssnorkling och en minivärld där Afrika, Asien och Europa möts. Seychellerna stiger i popularitet bland äventyrare och familjer, enligt Amex rapport.

Missa inte vårt reportage om natursköna Seychellerna – paradisöns revansch!

Vit sandstrand intill turkost vatten och ikoniska klippor.
Seychellerna lockar med sina stränder, men innanför kustlinjen väntar också äventyr och vacker natur. Foto: Getty Images

Udaipur, Indien

Sjöarnas stad

I delstaten Rajasthan väntar slående vacker arkitektur, marmorpalats och historiska byggnader – inte minst för den som reser till Udaipur. ”Den vita staden” som Udaipur kallas, är dock inte bara känt för sin arkitektur utan också för sina vackra sjöar.

Vagabond tipsar: Ta del av Malin Mendels bästa tips i Bombay.

Zermatt, Schweiz

Bilfritt i Alperna

Zermatt är den bilfria staden i schweiziska alperna med storslagen vy över Matterhorn, drömmiga tågresor och skidåkning av bästa rang. Sommartid kan besökare delta i den årliga folksångsfestivalen, vandra i bergen och njuta av en tågluff i ett grönskande Schweiz.

Vagabond tipsar: Tågluffa i Schweiz – en spektakulär resa på höjden

Vy över Zermatt med Matterhorn i bakgrunden.
Klassisk vy över Matterhorn från skidorten Zermatt. Foto: Getty Images

Bodrum, Turkiet

Turkiska rivieran

Bodrum kallas också för ”lilla Istanbul” och har länge lockat resenärer till den Turkiska Rivieran. Här väntar myllrande bazarer, färsk fisk- och skaldjur, stränder och ett Unesco-listat medeltida slott – men också ett sjudande nattliv och glamourösa strandklubbar.

Vagabonds tips: Upptäck kusten från ett annat perspektiv och vandra Lykiska Leden. I dagsläget avråder UD resor till delar av Turkiet. Håll utkik för senaste uppdateringar på deras hemsida.

Segelbåt i en vik omgiven av klippor.
Upptäck kusten från land eller från havet. Foto: Getty Images

Läs också:

Klart: Här är Europas 10 vänligaste städer

7 underskattade städer i Europa för romantisk weekend


Text: Karin Wimark • 2023-11-29
NyhetRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen